Piața imobiliară. Scad prețurile apartamentelor. Calculele specialiștilor

Piața imobiliară. Scad prețurile apartamentelor. Calculele specialiștilor Sursa foto: Dreamstime.com

În ultima analiză, experții CFA au constatat că prețurile pentru apartamente sunt nejustificat de mari, mai ales în orașele mari din România. Dar, în perioada următoare, este foarte probabil că prețul locuințelor să mai scadă.

Într-o analiză recentă, experții din piața imobiliară au constat creșterea nesustenabilă și ireală a prețurilor pentru locuințe fapt ce face aproape imposibilă funcționarea unei burse imobiliare în România, unde, inevitabil prețurile locuințelor vor scădea. Concluzie împărtășită de aproximativ 53% dintre economiștii CFA România.

Piața imobiliară: Prețuri nejustificat de mari la apartamente

Experții estimează că în viitorul apropiat prețul proprietăților rezidențiale din orașe se vor diminua în timp ce, în restul teritoriului prevăd o oarecare stabilitate. De menționat este că Prognoza este valabilă pentru următoarele 12 luni.

Separat de cei care așteaptă ca prețul să scadă în perioadă următoare, o altă concluzie a aceluiași studiu este ceva mai edificatoare. Altfel spus, 73% dintre participanți consideră că prețurile actuale nu reflectă realitatea, sunt supraevaluate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puțin peste 20% consideră că prețurile piperate din piața imobiliară reflectă realitatea. Concret, ¾ experți imobiliari au constatat că nu este realist ceea se întâmplă în piața imobiliară din România. Mai cu seamă în orașe precum București, Cluj, Brașov, Constanța sau Iași.

Piața imobiliară

Piața imobiliară Sursa foto: Arhiva EVZ

Evoluția pieței imobliare în următoarele 12 luni

Mai mult peste 84% dintre respondenți sunt de părere că în următoarele 12 luni leul românesc se va deprecia în fața monedei europene unice. Prin urmare, în accepțiunea experților, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este 5,0169 lei/euro. În timp ce pentru 12 luni, valoarea medie a cursului estimat este de 5,0607 lei/euro.

Cât despre evoluția prețurilor din România pentru perioada următoare, analiștii CFA estimează că inflația scade sub 7% în următoarele 12 luni. Deficitul bugetar se va încadra în intervalul 5,8-6%. În privința creșterii economice, analiștii estimează un procent de 2,2% pentru 2023. Datoria publică va crește până la 54% din PIB în următorul an.

Totodată, în cadrul aceleiași analize, este precizat că indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o ușoară scădere (0,5 puncte)  în luna septembrie până la 47,4 puncte din cauza diminuării componentei de condiții curente.