Piața imobiliară. Chiriile au luat fața vânzărilor

Piața imobiliară. Chiriile au luat fața vânzărilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din Republica Moldova trece prin transformări majore, la fel ca și în multe țări europene. Prețurile locuințelor se mențin ridicate, iar oferta este scăzută, motiv pentru care multe persoane aleg să stea cu chirie.

Potrivit experților economici, numărul persoanelor care stau cu chirie a crescut semnificativ în Chișinău. Dacă acum 15 ani, doar 6% din numărul total al familiilor tinere apelau la acest serviciu, în prezent cifra a ajuns la 30%. În municipiul Bălți, potrivit agenților imobiliari, piața nu face față solicitărilor, iar cererea de a închiria un apartament este mai mare decât ofertele existente.

De cealaltă parte, oamenii sunt dispuși să locuiască cu chirie deoarece de multe ori aceasta este singura lor posibilitate economică pentru a accesa o locuință. Majoritatea oamenilor care cumpără în prezent apartamente în blocuri noi pentru a le da în chirie, asta fiind o alternativă la depozitele bancare, potrivit radiomoldova.md, care a consultat experți economici și imobiliari.

Piața imobiliară este concentrată în Chișinău

Veaceslav Ioniță, expert economic, a declarat că fiecare a treia familie tânără din municipiul Chișinău închiriază un apartament, precizând că în ultimii ani a luat amploare cererea în acest sens. Specialistul este de părerea este necesară dezvoltarea pieței chiriilor, după modelul similar care există în România:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În Chișinău, în special în grupul celor tineri, practic fiecare a treia sau fiecare a doua familie de tineri stau în chirie și atunci trebuie să ne gândim cum dezvoltăm piața chiriilor în Republica Moldova, inclusiv așa cum a făcut-o România. Există legislație specială care reglementează activitatea asociațiilor de locatari”.

Veaceslav Ioniță a mai spus că piața imobiliară se concentrează în proporție de 80 la sută în Chișinău, iar în afara capitalei practic nu există viață imobiliară. „Foarte mult mi-aș dor ca Republica Moldova să nu fie transformată în Republica Chișinău, or piața imobiliară într-adevăr, în prezent, peste 80% este în Chișinău concentrată.

Sper că se vor dezvolta mai multe centre urbane, cel puțin municipiile pe care le avem noi, Bălți, Cahul, Orhei, Soroca, Ungheni. Sper că se vor dezvolta destul de puternic programele și în aceste localități ori oamenii în special bugetarii au nevoie de locuințe nu doar în Chișinău, dar în toate teritoriile Republicii Moldova. De aceea noi avem într-adevăr în Chișinău o creștere puternică de prețuri, care comparativ cu restul Republicii, Chișinăul se duce în sus”, a explicat expertul economic.

Apartamentele noi, cumpărate pentru închiriere

Experții imobiliari susțin că, deși prețurile la apartamentele noi se mențin ridicate, cererea a crescut în această perioadă cu aproximativ 10 procente. Potrivit agentului imobiliar Victor Romanescu, cei mai mulți cetățeni cumpără apartamente noi nu pentru ca să trăiască acolo, dar pentru a le da în chirie. Astfel, proprietarii au găsit sau alternative a depozitelor bancare.

Piața imobiliară, apartamente, București

Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Cererea în acest an este mai mare decât în 2022-2023. Revenim la volumele pe care le avea piața în 2021-2020, atunci când creditele erau mai ieftine și clienții își permiteau să cumpere mai multe apartamente. În blocurile noi investesc de regulă persoanele care nu doresc să trăiască acolo, dar vor să le dea în chirie. Deci este ca un mijloc de păstrare a banilor, o alternativă a depozitelor bancare. De regulă, dacă un client dorește bloc nou el va opta pentru o locație mai puțin centrală, dar va cumpăra oricum în bloc nou”, a precizat Romanescu.

Ucrainenii au crescut piața chiriilor

Potrivit unui studiu, media europeană a oamenilor care trăiesc cu chirie este de 40 la sută.

Și în municipiul Bălți există o cerere mare privind închirierea locuințelor. Cele mai multe solicitări vin de la studenți, moldovenii din diaspora și, mai nou, de la refugiații ucraineni.

„În ceea ce privește chiriile, locațiunea apartamentelor este solicitată atât de persoane care sunt venite de peste hotare și persoanele de pe loc, majoritatea studenți. În plus, este tendință din partea cetățenilor ucraineni, refugiați. Sunt multe solicitări ceea ce privește chiria și piața nu face față la toate solicitările”, a declarat agentul imobiliar, Valeriu Mandalac.

Un apartament cu o cameră poate fi închiriat începând cu 100 de euro și poate ajunge până la 400, în bloc nou, recent reparat. În medie, cetățenii care muncesc în Bălți plătesc lunar aproximativ 150 de euro, iar cei reveniți din diasporă sau refugiații ucraineni achită între 200 și 250 de euro.