Reguli stricte pentru proprietari. Risc crescut de amenzi de la ANAF

Reguli stricte pentru proprietari. Risc crescut de amenzi de la ANAF blocuri / Sursa foto: Dreamstime

Reguli noi pentru proprietarii de apartamente care vor să le închirieze în scop turistic. Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Economiei și a intrat în vigoare de curând.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis un ordin prin care a stabilit noile reguli de închiriere prin Booking și Airbnb. Românii interesați să câștige bani din asemenea afaceri trebuie să se pună la curent.

Reguli noi la închirierea în scop turistic

Ordinul Ministerului Economiei privește pe cei care doresc să-și închirieze locuințele în sistem hotelier sau pe anumite platforme online. Actul normativ modifică articolul 4 din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică.

Noile reglementări impune proprietarilor, persoane fizice, care desfășoară astfel de activități, să obțină acordul vecinilor. Doar în aceste condiții, apartamentul sau locuința scoasă la închiriat în regim hotelier va fi certificată. Eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice devine mai riguroasă. Printr-o astfel de măsură se dorește eliminarea eventualelor neplăceri provocate de turiști celor care locuiesc în vecinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este adevărat că fenomenul Airbnb a câștigat popularitate și în țara noastră și într-adevăr, putem privi acest trend ca pe un fenomen în creștere. Cu toate acestea, din perspectiva mea, îi sfătuiesc pe turiști să aleagă unități de cazare clasificate, deoarece acolo există un cadru formalizat pentru rezolvarea eventualelor nemulțumiri sau probleme. Deși și în cazul platformelor precum Airbnb sau Booking se pot depune plângeri, consider totuși că a te caza la unități clasificate este o opțiune mult mai sigură și indicată”, a declarat expertul în turism, Traian Bădulescu, citat de Termene.ro.

Piața imobiliară, chirii

Închiriere Sursa foto: Arhiva EVZ

Regulament european aplicat în România

Uniunea Europeană a adoptat un nou Regulament cu privire la colectarea și schimbul de date între platformele de închiriere și autorități. Scopul urmărit prin aceste reguli este creșterea transparenței într-un sector care care cunoaște o dezvoltare rapidă. Proprietarii care doresc să închirieze locuințe în regim hotelier, prin intermediul platformelor, vor primi un număr de identificare unic.

Totodată, autoritățile vor putea solicita platformelor să elimine ofertele acelor apartamente care nu dețin un număr de înregistrare valid. Practic, platformele vor verifica, inclusiv nivelul de clasificare a acestor locuințe.

Scopul urmărit este reducerea numărului de listări ilegale,  dar și consolidarea încrederii turiștilor în ofertele de pe platforme. Acestea trebuie să afișeze în mod clar numerele de înregistrare ale unităților de cazare. Iar autoritățile vor contribui la crearea unui portal digital unic care să centralizeze toate informațiile de la platformele de închirieri.

plovdiv hotel

Hotel Sursa foto Booking

Ministerul Economiei implementează reguli noi

În acest context, Ministerul Economiei a adoptat un act de reglementare în domeniul clasificării apartamentelor supuse închirierii în regim hotelier. Cei care nu se conformează noilor reguli și nu vor deține certificate de clasificare, riscă sancțiuni aspre. Amenzile sunt cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei. Promovarea  unităților neclasificate, prin mijloace de comunicare sau platforme online va fi sancționată cu amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Platformele  de tip Airbnb sau Booking nu vor putea să promoveze sau să faciliteze serviciile unităților care nu sunt certificate. Ele vor fi obligate să afișeze informații despre denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul unității respective.

În plus, administratorii structurilor de cazare turistică, inclusiv hoteluri și apartamente de închiriat, vor fi sancționați cu amendă de 5.000 de lei dacă nu raportează informații relevante despre activitatea lor către autoritățile centrale.