Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile. Previziunile specialiștilor
- Mădălina Sfrijan
- 17 mai 2024, 08:34
Noi schimbări au loc pe piața imobiliară din România. Dincolo de previziunile legate de o eventuală criză, prețurile proprietăților continuă să crească. De altfel, specialiștii în domeniu spun că majorarea acestora a fost constantă în ultimul deceniu.
Piața imobiliară. Prețurile proprietăților continuă să crească
Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale subliniază că, în ciuda numeroaselor analize care anunțau o criză, piața imobiliară înregistrează creșteri semnificative. Totodată, reprezentantul BNR a precizat că prețurile au atins un nivel record. De altfel, acesta a subliniat că piața imobiliară este condusă în continuare de cerere și ofertă.
„În pofida numeroaselor „analize” ce anunță o dată la câteva luni o nouă cădere iminentă a pieței imobiliare, realitatea este că de mai bine de un deceniu, prețurile proprietăților cresc constant, într-un ritm ce pare sustenabil (probabil cu excepția Clujului).Ce ne spun cifrele este că în prezent prețurile imobilelor ating noi maxime post-criză, rămânând încă sensibil sub nivelul maxim înregistrat în bula din 2008.”, a explicat specialistul.
Prețurile s-au dublat în ultimul deceniu
Potrivit reprezentantului BNR, prețurile proprietăților s-au dublat în ultimii zece ani. Acesta a menționat că salariile din economie ar reprezenta un factor important vizavi de evoluția prețurilor caselor și apartamentelor.
„În ultimii 10 ani, prețurile locuințelor la nivel național s-au dublat, în același timp salariul mediu net pe economie aproape că s-a triplat. Salariile din economie reprezintă cel mai important factor ce explică evoluția prețului la case și apartamente, iar în ultimele 12 luni am asistat la o creștere de aproape 15%. Astfel, creșterile prețurilor proprietăților din ultima perioadă nu par deloc absurde.”, a adăugat reprezentantul BNR.
Piața imobiliară. Principalii factori care au condus la aceste creșteri
Pe lângă creșterea salariilor, alte cauze care au dus la majorarea prețurilor proprietăților ar fi dobânzile pentru creditele ipotecare. De asemenea, demografia ar fi al treilea factor determinant, spun reprezentanții BNR.
„Peste 50% din creșterea prețurilor poate fi explicată de creșterea salariilor. Această variabilă explică atât creșterea medie, cât și în profil teritorial (explică diferența de la un oraș la altul). Al doilea cel mai important factor sunt dobânzile pe termen lung pentru credite ipotecare, iar un al treilea factor, deși mai puțin relevant, este demografia. Chiar dacă populația țării scade, marile orașe devin tot mai populate.”, a completat Cristian Popa.
O altă explicație legată de acest fenomen se referă la ofertă, spune specialistul. Creșterea costurilor forței de muncă, precum și cele ale materialelor suportate de constructori conduc la prețuri finale mai ridicate.