Piața financiară zguduită de un adevărat război. Milioane de români sunt vizați

Piața financiară zguduită de un adevărat război. Milioane de români sunt vizați ASF Sursa foto. EVZ

Un controversat om de afaceri, fost ministru al Finanțelor, a preluat controlul SIF 4 Muntenia, folosind mijloace neortodoxe, la limita legii. Un adevărat război financiar se desfășoară sub ochii îngăduitori ai ASF. Bogdan Drăgoi, directorul general al SIF1, a transmis EVZ un drept la replică, care apare publicat inegral la finalul articolului. .

Mai mulți investitori ai SIF 4 Muntenia au reclamat Autorității de Supraveghere Financiară faptul că reprezentanții societății de infestiții dețin acțiuni proprii, prin interpuși. Acest lucru este interzis, prin Legea nr. 31/1990, privind societățile comerciale. Drept urmare, autorii sesizării, printre care și Ben Madadi, care deține în prezent 6,13% din SIF4 Muntenia au intervenția ASF.

Aceștia acuză SIF Muntenia că a cumpărat indirect acțiuni proprii, utilizându-le ulterior pentru a-și mări numărul de voturi în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA)

În luna mai, la ședința de bilanț a AGA SIF 4 Muntenia, Ben Madadi a solicitat supunerea la vot a atragerii răspunderii SIF Muntenia, respectiv SAI Muntenia Invest, pentru faptul că societatea ar deține în mod indirect propriile acțiuni. El a acuzat administratorul că se folosește de fondurile SIF în acest scop, contrar intereselor acționarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întreaga situație, cu implicațiile și profitorii acesteia, a fost descrisă într-un articol de investigații din publicația Capital.

Sursa foto: EVZ

Acuzații la adresa SIF 4

Ben Madadi a apreciat că SIF4 controlează prin intermediul unor fonduri de investiții peste 20% din acțiunile proprii, iar împreună cu SIF Banat Crișana (care controlează SAI Muntenia Invest), deține aproape 25% din capitalul social. Și astfel sunt create dezechilibre în cadrul Adunărilor Generale ale Acționarilor, conform sursei citate mai sus

Madadi a susținut că SIF 4 a plătit comisioane în valoare de 2,69 milioane de lei, anual, pentru a achiziționa propriile acțiuni.

Acuzațiile sale au fost repines de Nicu Buică, directorul general SAI Muntenia. Acesta a spus că acțiunile sunt deținute de alte fonduri și că voturile din adunările generale sunt exprimate de reprezentanții acestora.

Claudiu Năsui, atac la premier: Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou bugetarilor şi celor cu pensii speciale

Povestea unei „inginerii” de miliarde

În aceste condiții s-a declanșat un adevărat război financiar, iar oameni din piața de capital au început să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat, se arată în materialul publicat de Capital.

Astfel, președintele Consiliului de Administrație și directorul general al SIF Banat Crișana (SIF1), Bogdan Drăgoi controlează SIF Muntenia (SIF4), dar și SIF Oltenia (SIF5). În acte, activele acestor societăți aparțin câtorva milioane de acționari mici, însă în realitate, sunt la dispoziția lui Bogdan Drăgoi și a apropiaților lui.

Iar Bogdan Drăgoi a decis să nu mai plătească dividende milioanelor de acționari, ci să investească banii acestora în mai multe fonduri de investiții special create pentru a pune mâna pe acțiunile SIF-urilor. Nemulțumiți că nu-și mai primesc dividendele, acționarii SIF1 și SIF4, au început să-și vândă acțiunile în piață. Aici au intervenit fondurile special create cate au achiziționat aceste pachete de acțiuni.

Pe scurt, Bogdan Drăgoi a folosit dividendele cuvenite acționarilor pentru a deveni proprietarul celor două companii listate, prin fonduri de investiții interpuse. Iar afacerea s-a făcut cu acordul Autorității de Supraveghere Financiară.

Anul trecut, încurajat de succesul pe care l-a avut „ingineria” de la SIF1 și SIF4, Drăgoi și-a extins schema și a început preluarea SIF5, tot cu banii SIF1 și SIF4. Investitorii au vândut acțiunile pe care le dețineau, iar prețul acestora s-a prăbușit. În prezent Bogdan Drăgoi tratează activele celor trei SIF-uri, de 1,5 miliarde de euro, ca pe proprietatea sa privată. Datorită acțiunilor pe care le deține, prin interpuși, el poate controla votul în SIF-uri și poate decide direcția acestor societăți.

sursa foto: EVZ

ASF se ține departe de schema lui Drăgoi

În loc să protejeze investitorii, ASF apără interesele lui Bogdan Drăgoi și a apropiaților acestuia, aflați la conducerea SIF-urilor. În mai multe ocazii, ASF a intervenit în favoarea grupului El Lakis – Drăgoi și împotriva acționarilor. În vara acestui an, mai mulți acționari SIF4 s-au plâns la ASF că propriile acțiuni, cumpărate cu banii SIF4, sunt folosite pentru a vota în favoarea conducerii care sifonează fondurile acționarilor.

ASF a replicat că nu are competența să interpreteze legea 31/1990 (legea societăților comerciale care interzice cumpărarea de acțiuni proprii prin interpuși), deși, în multe alte ocazii, a făcut interpretări ale aceleiași legi.

Cine este Bogdan Drăgoi

Fost ministru de Finanţe și secretar de stat în același minister, Bogdan Drăgoi este fiul generalului în rezervă Dan Drăgoi. Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Industriilor în guvernele Roman şi Stolojan.

De când a intrat în rezervă Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, a fost asociat în zeci de afaceri cu parteneri influenți. Printre ei, fostul director SRI Virgil Măgureanu sau fostul director RA-APPS Cristian Vlaicu.

Bogdan Drăgoi a transmis EVZ punctul său de vedere

Iată ce spune directorul general al SIF1:

  • Afirmațiile din cuprinsul articolului referitoare la „așa-zise fonduri de investiții special create” au fost verificate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, care s-a pronunțat în mai multe ocazii în sensul că deținerile de unități de fond nu conferă posibilitatea deținătorului acestora să influențeze exercitarea drepturilor de vot de către administratorul de fond.
  • Poziția autorității de supraveghere a făcut obiectul controlului instanțelor de judecată, care au menținut actele administrative emise de această autoritate ca fiind legale.
  • Deținerile de unități de fond sunt dețineri de portofoliu, care respectă întru totul prevederile legale aplicabile acestui tip de dețineri, conform deciziilor autorității de supraveghere și hotărârilor pronunțate de către instanțele judecătorești.
  • Decizia privind repartizarea profitului unei companii prin distribuirea de dividende sau prin alte mecanisme de piață aparține exclusiv Adunării generale a acționarilor.
  • Administratorii unei companii nu dețin prerogativele legale care să le permită să hotărască modul de distribuire a profitului.