Piața energiei: Transelectrica primește fonduri de 56,2 milioane de euro pentru investiții

Piața energiei: Transelectrica primește fonduri de 56,2 milioane de euro pentru investiții Sursă foto: Arhiva EvZ

Guvernul României a încheiat un contract cu Transelectrica în valoare de 56,2 milioane de euro pentru modernizarea și eficientizarea infrastructurii electrice. Este unul dintre cele mai mari contracte de investiții în rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Transelectrica va primi 56,2 milioane de euro

„Cred că investițiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport, în condiții de sustenabilitate, alături de planuri investiționale ambițioase și proiecte unice pentru România, pot combate efectele schimbărilor climatice, preveni poluarea, menține independența energetică a României și stabilitatea resurselor în regiune”, a afirmat Mircea Abrudean, cu referire la contractul dintre Guvern și Transelectrica.

Secretariatul General al Guvernului  a fost desemnat coordonatorul pentru implementara investiției este. Finanțarea de 56,2 milioane de euro vine prin componenta REPowerEu inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

transelectrica venituri

Sursă foto: Arhiva EvZ

În ce constă planul de investiții

Înțelegerea dintre Guvernul României și Transelectrica constă în trei sub-investiții, după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne instalate în stațiile CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 29.557.000 de euro;
  • Retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 18.240.000 de euro;
  • Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date – Teletrans SA, filiala CNTEE Transelectrica SA, cu o alocare de 8.440.200 de euro.

Astfel, Transelectrica va monta în 29 de stații electrice de transformare instalații de producere a energiei prin centrale fotovoltaice. Investiția de tip off-grid va fi utilizat pentru alimentarea cu energie a unei părți definite din serviciile interne ale stațiilor.

Transelectrica

Sursa foto: Arhiva EvZ

Transelectrica va îmbunătății semnificativ reziliența cibernetică

Noile sisteme vor permite folosirea tehnologiei Lucru Sub Tensiune (LST), o tehnologie care asigură intervenția pe liniile RET, fără a le deconecta de sub tensiune, cu dispozitive pozitive asupra calității serviciilor de mentenanță, prestate prestate pentru rețeaua națională de transport al energiei elecrice. Concret, numărul orelor de intervenție se vor reduce cu 50%.

Nu în ultimul rând investițiile Transelectrica vor îmbunătății semnificativ reziliența cibernetică a rețelei de transport energie și a Sistemului Electroenergetic Național. Acest lucru va fi posibil prin modernizarea rețelei de comunicații și stabilirea unui centru de date.