Robotul Philae, aflat în "adormire" pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko de şapte luni, s-a "trezit" în noaptea de sâmbătă spre duminică, a declarat Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES, Agenţia Spaţială Franceză, citat de AFP.
"Am reuşit să recuperăm semnale din partea sa timp de două minute, dar şi 40 de secunde de date", a declarat el pentru AFP, confirmând o informaţie difuzată de RTL, potrvit Agerpres.
"Hello Pământ! Mă auzi?", a transmit pe Twitter robotul, prin intermediul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
"Trezirea" lui Philae, un robot-laborator echipat cu mai multe instrumente, a avut loc sâmbătă la 22:28, ora Europei (20:28 GMT), a indicat ESA.
Robotul Philae, care a călătorit circa zece ani la bordul sondei spaţiale Rosetta, a asolizat în 12 noiembrie pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflată la peste 510 milioane de kilometri de Terra, acţiunea constituind o premieră. După două salturi, robotul a ajuns între două faleze, într-un loc slab luminat. Astfel bateriile sale solare nu s-au putut încărca, iar Philae s-a aflat în repaus din 15 noiembrie.
Lansată în 2004, misiunea Rosetta a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) este dedicată aflării mai multor date despre originile Sistemului Solar, iar robotul Philae are ca misiune colectarea unor molecule organice care ar fi putut să joace un rol determinant în apariţia vieţii pe Terra. Cometele sunt cele mai primitive corpuri cereşti din Sistemul Solar. Sonda Rosetta a trimis deja primele imagini realizate vreodată ale suprafeţei unei comete, informează Mediafax.
Micul robot a putut să radiografieze interiorul cometei, să-i studieze magnetismul, să realizeze imagini cu solul, să analizeze moleculele complexe de la suprafaţă. Potrivit specialiştilor de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), agenţia spaţială franceză, misiunea sa este realizată în proporţie de 80%.