Petrolist, politician, oligarh

Petrolist, politician, oligarh

Patriciu nu se comporta ca un multimiliardar. Doar avioanele si tigarile de foi il tradeaza.

Numele lui Dinu Patriciu a inceput sa fie vehiculat in spatiul public inca din 1990, cand a intrat in politica, fiind membru fondator al PNL. Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a nascut mult mai tarziu.

Arhitect de profesie, Patriciu a reusit in cativa ani sa proiecteze pe scena politica din Romania si in grupurile economice o adevarata retea in centrul careia se afla. Membru PNL din 1990 si sef al filialei Prahova ani buni, omul de afaceri Dinu Patriciu a creat in partid o adevarata aripa Patriciu, avandu-l ca principal sustinator pe actualul sef al formatiunii, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Politicianul a renuntat la conducerea PNL Prahova in 2006, in timpul audierilor din dosarul „Rompetrol”, la sugestia premierului, si a ramas simplu membru de partid. Lideri liberali au muncit intr-un fel sau altul pentru omul de afaceri sau au fost implicati in proiecte ale Fundatiei pentru Libera Initiativa, finantate de acesta.

„Oligarhul” Dinu Patriciu si-a gasit in presedintele Traian Basescu cel mai mare dusman. Prin Elena Udrea, fosta sefa a cancelariei prezidentiale - a fost scos la inaintare „biletelul” prin care Tariceanu ii solicita sprijin in cazul presedintelui Rompetrol. Divergentele pe fata cu seful statului au inceput la alegerile din 2004 pentru Primaria Capitalei, cand Patriciu a sponsorizat campania candidatului PSD Mircea Geoana.

Familistul Dinu Patriciu este casatorit de ani buni cu Dana Patriciu, arhitect si ea. Au ridicat impreuna vila de la Snagov a familiei, proiectata de el si decorata de ea. Au trei copii din casatorii anterioare: el o fata si ea - o fata si un baiat.

Fiul Dinu Patriciu ilustreaza zicala „ce naste din pisica soareci mananca”: tatal sau, Valeriu Patriciu, a lucrat tot in industria petrolului. Din 1935 a fost geolog-sef la Societatea Astra Romana, o sucursala a trustului petrolifer Royal Duch-Shell Co.

Prietenul Patriciu este cunoscut astfel pentru Calin Popescu-Tariceanu - cel care l-a sustinut in PNL - si care ar fi favorizat compania Rompetrol din pozitia de premier. La categoria prieteni se incadreaza si Dorin Marian (consilier al afacerilor lui Patriciu in 2001, actual sef al cancelariei primului-ministru), Ludovic Orban, Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Mircea Geoana, Sorin Rosca Stanescu („asociat” al lui Patriciu, audiat in dosarul „Rompetrol”), Viorel Catarama.

Dusmanii lui Patriciu formeaza o lista la fel de lunga. In capul listei, nimeni nu-i poate lua locul presedintelui Traian Basescu. Viorel Hrebenciuc este unul dintre cei mai mari contestatari ai lui Patriciu din PSD; i se alatura Ioan Talpes, care a dus o campanie sistematica la adresa lui Patriciu.  Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, fosti liberali, au criticat permanent aripa Patriciu si imixtiunea afacerilor in activitatea de partid.

PROFIL

Patriciu cel excentric

Cel mai puternic afacerist roman  fumeaza aceleasi tigari ca personajele celebre ale serialul „Dallas”, fictiunea cu petrolisti texani, cu care insa nu se identifica.

„Am si primit o oferta sa-l folosesc publicitar pe J.R. Ewing,  dar nu am dorit, si a preluat ideea alta companie. Insa „never say never” ramane una dintre afirmatiile emblematice pentru industria asta. Niciodata sa nu spui niciodata si in dragoste, si in afaceri”, spunea Patriciu intr-un interviu acordat EVZ. Are doua aeronave Eurojet de 7 si, respectiv, 8 locuri si un elicopter. Nu conduce niciodata Bentley-ul luxos pe care il detine, preferand sa fie insotit de un sofer. (Adelina Vlad)

AVERE

Locul 270 in Forbes

Cu o avere estimata de EVZ la 3,3 miliarde de dolari, Dinu Patriciu va aparea in urmatoarea editie a prestigiosului clasament „Forbes” al celor mai bogati oameni de pe pamant in jurul locului 270.

Patriciu, care s-a imbogatit prin vanzarea Rompetrol catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan, va devansa in top nume sonore din lumea de business americana si continentala. Patriciu nu este doar mai bogat decat petrolisti celebri americani precum David Rockeffeller - mostenitorul marelui petrolist John D. Rockefeller, cu o avere de 2,9 miliarde de dolari - sau Gordon Getty, fiul unui alt baron al petrolului, J. Paul Getty Sr., cu o avere de 2,3 miliarde de dolari, sau chiar decat Richard Kinder, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din sectorul energetic, care a lucrat pentru giganti precum Enron, ExxonMobil sau Shell.

Investitorul in imobiliare Donald Trump sau Nicolas Hayek, cunoscut drept „domnul Swatch”, dupa renumitele ceasuri elvetiene, chiar si vaduva neamtului Axel Springer, care a fondat imperiul media cu acelasi nume, sau regizorul american Steven Spielberg sunt mai putin bogati decat Patriciu.

„Vecini” de pozitie in clasament cu Patriciu sunt excentricul om de afaceri britanic Richard Branson (3,8 mld. dolari), Peter Kellogg - fondatorul celei mai mari companii de consiliere a Bursei din New York (3,5 mld. dolari), fondatorul Intel, Gordon Moore (3,6 mld. dolari) sau creatorul „Star Wars”, George Lucas (3,6 mld. dolari). (Adelina Vlad)

Cititi si:

Ce face Patriciu cu banii

Ne puteți urmări și pe Google News