"Vă asigur că nici problema suveranităţii, nici cea a integrităţii teritoriale a ţării sau a independenţei Ucrainei nu sunt pe ordinea de zi. Ucraina este şi va fi un stat unitar. Nu va fi niciun fel de federalizare. Ucraina va fi un stat autocefal şi unitar. Delegarea unor responsabilităţi către consiliile locale face parte din planul de descentralizare a puterii de stat", a explicat Petro Poroșenko.

Liderul de la Kiev a mai precizat în Donbas va funcţiona o zonă specială doar pe o perioadă de trei ani, în conformitate cu legea privind acordarea unui "statul special" pentru unele zone din Donbas (regiunile Lugansk şi Doneţk), adoptată de Rada Supremă (parlamentul unicameral) la 16 septembrie.

Anterior, președintele Ucrainei declarase că va propune noului parlament, rezultat în urma alegerilor parlamentare din 26 octombrie, să modifice Constituţia ţării cu privire la descentralizare și că regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatiștii pro-ruși, vor avea acelaşi statut de regiune în cadrul statului unitar ucrainean.