Petre Roman: "Moartea tatalui meu a fost cusuta cu ata alba"

Petre Roman: "Moartea tatalui meu a fost cusuta cu ata alba"

Desi comunist convins, Valter Roman a fost omorat de "zelul" regimului Ceausescu si de erorile inexplicabile ale medicilor, sustine Petre Roman.

Petre Roman vorbeste, intr-un interviu acordat EVZ, despre moartea tatalui sau, Valter Roman, unul dintre refugiatii comunisti care s-au intors in Romania pe tancurile Armatei Rosii. El avanseaza ipoteza ca moartea tatalui sau s-a produs cu premeditare.

EVZ: Era Valter Roman un comunist convins?

Petre Roman: Era. A fost un om care a imbratisat comunismul in conditiile aparitiei fascismului, a luptat in razboiul din Spania - considerat erou al acelui razboi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Si atunci de ce va deranjeaza raportul "Tismaneanu"? Acest raport face referire la tatal meu afirmand ca a fost unul dintre teoreticienii regimului, ceea ce este cel putin fals. Adica n-a fost dintre cei care au fost la varful conducerii partidului.

A ajuns membru CC la primul Congres dupa moartea lui Gheorghiu-Dej, dar asta era o functie formala. Importanta era pozitia in partid, si el nu a avut asa ceva.

A fost preocupat de teoria evolutiei stiintifice si tehnice. El era un critic fata de marxism, in sensul ca era un marxist care critica ceea ce considera ca e de criticat. Iar eu n-am fost indoctrinat.

De altfel, in 1983 el a murit in imprejurari tragice de care Ceausescu nu este strain. Era suspect de cancer la plamani, dar de fapt nu avea decat o recadere intr-o tuberculoza contractata in Spania, unde a fost grav ranit.

In 1983, pe fondul stresului legat de faptul ca Ceausescu il urmarea continuu si a vrut sa-l acuze de lucruri urate, cum ca ar fi avut o politica editoriala personala, a avut revenirea bolii si a fost supus la o interventie chirurgicala uriasa, facuta de un doctor care a nenorocit multi oameni.

El deja avea un plaman cu o functionalitate slaba si i-au scos si celalalt plaman, pe motiv ca ar fi avut cancer. In realitate nu avea, si  am aflat cu certitudine acest lucru. A avut o hemoragie puternica si am aflat ca, in noaptea in care a avut hemoragie, doctorul nu a fost de gasit.

Foarte tarziu, dupa patru ore, a venit un alt doctor care i-a facut interventia si a murit. Cei de la spital mi-au spus dupa aceea: "Domnule, asta a fost cusuta cu ata alba. Nu se poate asa ceva!". De aceea afirm ca "zelul" regimului nu a fost strain de ceea ce a patit tatal meu. Roman contra Tismaneanu In interviu, Roman a criticat raportul "Tismaneanu". El spune ca nu isi aduce aminte de Vladimir Tismaneanu, care ar fi spus ca l-a cunoscut "de mic". "Nici nu locuiam in Primaverii, locuiam pe Aleea Alexandru", mai spune Roman. Aleea Alexandru era, insa, o alta zona rezidentiala rezervata nomenclaturistilor si ambasadelor.

De asemenea, Roman isi aroga paternitatea asupra condamnarii comunismului, printr-o scrisoare din 27 decembrie 1990, semnata insa de ministrul Victor Babiuc, in numele premierului de atunci, adica el. Scrisoarea a fost publicata de agentia Rompres si cerea identificarea celor care au folosit abuziv sau criminal puterea inainte de 1989, spune Roman.

RAPORTUL "TISMANEANU" Revenit in Romania pe tancurile sovietice Valter Roman (Ernest NeulŠnder, 1913-1983). Activist si intelectual comunist, ofiter in Brigazile Internationale din Spania, refugiat politic la Moscova, unde a condus postul de radio "Romania Libera" al Cominternului, direct controlat de CC al PCUS. Revine in tara in 1945, cu Armata sovietica.

Sef al Directiei Superioare Politice a Armatei (1947-1951), numit general, asemeni altor fosti voluntari din Spania. (...) Dupa ce a detinut pozitia de ministru al postelor si telecomunicatiilor (1951-1953), a fost marginalizat o scurta perioada, anchetat pe linie de partid si a revenit in pozitii relativ influente gratie relatiei speciale cu Gheorghiu-Dej.

Intre 1954 si 1983 - director al Editurii Politice, cu rang de adjunct de sef de sectie a CC al PCR. In perioada 1956-1958 a primit sarcina din partea lui Gheorghiu-Dej si probabil a conducerii PCUS/KGB sa poarte discutii cu Imre Nagy, aflat cu domiciliu fortat in Romania.

(...) Roman a fost casatorit cu o comunista spaniola, Hortensia, care a lucrat la redactia transmisiunilor in limbi straine a Radiodifuziunii. Fiul lor, Petre, profesor la Institutul Politehnic Bucuresti, a devenit premier si "lider national" al FSN dupa prabusirea dictaturii.

Foarte tarziu, dupa patru ore, a venit un alt doctor care i-a facut interventia si a murit. Cei de la spital mi-au spus dupa aceea: "Domnule, asta a fost cusuta cu ata alba. Nu se poate asa ceva!". De aceea afirm ca "zelul" regimului nu a fost strain de ceea ce a patit tatal meu. Petre Roman fiul lui Valter Roman