Petre Roman, eliberat din funcția de director al Institutului Revoluției Române. Decizia a fost trimisă spre aprobare la Senat

Petre Roman, eliberat din funcția de director al Institutului Revoluției Române. Decizia a fost trimisă spre aprobare la SenatSursa foto: Arhiva EVZ

Fostul prim-ministru al României de după Revoluție, Petre Roman, a fost eliberat din funcția de director al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD). Instituția a fost înființată de Ion Iliescu.

Decizia luată de Consilul IRRD a fost transmisă către Senatul României pentru aprobare, potrivit știripesurse.ro. Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 este o instituție înființată prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revoluției române din 1989.

Consiliul IRRD l-au demis pe Petre Roman și au schimbat conducerea

Conducerea Institutului Revoluției Române din 1989 a fost schimbată vineri, 13 ianuarie. Consiliul l-a destituit atunci pe directorul general Petre Roman, iar președintele Alexandru Mironov și-a depus demisia. Influență în Colegiu are secretarul general al IRRD, Emilian Cutean, spun surse din interiorul instituției.

Ulterior, Roman și Mironov au renunțat și la funcțiile pe care le avea în Colegiul Național.

Forul de conducere al IRRD e format din membri numiți pe viață de către președintele României. Între cei 25 numiți de Ion Iliescu în 2004, la înființare, se numără revoluționarii Petrică Balint, Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Gheorghe Pastor și Ioan Savu.

Conform Legii 556/2004, conducerea IRRD este asigurată de un „Colegiu Național” alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române. Numirea membrilor Colegiului Național se face de către președintele României.

Care a fost motivul destituirii fostului prim-ministru

După decizia destituirii sale, Petre Roman a declarat că adevăratul motiv al conflictul ar fi reprezentat de cercetarea coordonată de Andrei Ursu, care arată că membri ai Securității au tras în populație în decembrie 1989.

„În ședința de vineri am avut o discuție cu cinci membri ai Colegiului Național, care astăzi au preluat puterea în IRRD, și am consemnat un divorț radical de acest grup”, a declarat Petre Roman. Cei care au reprezentat aripa dură a IRRD în dezbatere au fost Cazimir Ionescu, Emilian Cutean, Dan Toader, Emil Vlădesan și Gheorghe Pastor.

„Dumnealor au revenit cu ideea că cercetarea efectuată de grupul condus de Andrei Ursu e chiar periculoasă, pentru că e orientată împotriva Securității și pune în discuție concluziile Parchetului Militar, în timp ce eu sunt pe poziția exact opusă”, a spus fostul prim-ministru pentru Libertatea.