Petre Iancu (Deutsche Welle), despre handicapul lui Iohannis: Nu știe să zâmbească

Petre Iancu (Deutsche Welle), despre handicapul lui Iohannis: Nu știe să zâmbească

Jurnalistul Petre Iancu vorbeşte, într-un text publicat pe site-ul publicaţiei Deutsche Welle, ediţia în limba română, despre dezavantajele pe care la are candidatul ACL, Klaus Iohannis, în campania electorală, altele decât originea şi confesiunea.

Klaus Iohannis este comparat cu Victor Ponta, despre care jurnalistul spune că are de partea sa televiziunile de partid şi că se va baza, în campanie, pe un discurs "autovictimizator de tip islamisto-putinist" şi pe promovarea ideii că majoritatea etnică din România, creştin-ortodoxă, este ameninţată.

"Având alături televiziunile sale de partid, care întreţin de ani de zile mitul „colonia România”, candidatul PSD-ist se bazează în mod evident, spre a obţine victoria în alegeri, pe noi anteniade al căror vârf de lance va fi discursul autovictimizator de tip islamisto-putinist", scrie Iancu, pe Deutsche Welle.

"Va încerca să-şi escamoteze incompetenţa economică, ori inadecvarea morală, documentată de susţinerea penalilor din majoritatea sa guvernamentală, inventând duşmani sau duşmănii pe calapodul întrebărilor sugestive, aparent nevinovate, în fond scandaloase, acreditând ideea că România şi majoritatea ei etnică, creştin-ortodoxă ar fi, chipurile, ameninţate", continuă jurnalistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe Ioahnnis, Iancu îl acuză că nu este carismatic şi că acest lucru, nu originea şi confesiunea, reprezintă principalul său handicap în cursa electorală.

"Nu ştie nici să zâmbească, nici să vorbească. Mai grav, n-a ascultat de sfatul celor care i-au recomandat să-şi amplifice credibilitatea şi capacitatea de a mobiliza prin integrarea figurilor de proră ale dreptei", scrie Iancu, adăugând că, în cazul prezidenţiabilului ACL, nu este suficient să se bazeze pe stereotipurile pozitive ale imaginii sale de neamţ.

"Întrebarea nu e doar dacă românii sunt maturi şi toleranţi, în speţă pregătiţi, ca moderni, să accepte un prezidenţiabil de altă origine decât majoritarul, rezistând propagandei care va tinde să-i demonize alteritatea etnică şi confesională. Întrebarea e de ce i se cere oare unui electorat să aleagă în baza unui război al clişeelor, fie ele şi pozitive şi nu în temeiul facultăţilor reale, proprii candidaţilor şi al valorilor pentru care au luptat în trecut?", conchide jurnalistul.