Petiție ISTORICĂ la Avocatul Poporului. Un fost membru CSM cere SESIZAREA CCR - DOCUMENT

Petiție ISTORICĂ la Avocatul Poporului. Un fost membru CSM cere SESIZAREA CCR - DOCUMENT

O petiție fără precedent a fost depusă la Avocatul Poporului de avocatul Toni Neacșu. Fostul membru al CSM a transmis că a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu privire la tratamentul juridic diferențiat și discriminatoriu în care se află persoanele care au fost condamnate și execută pedepse pronunțate de Completele de 5 judecători de la ÎCCJ, din 2014, an începând cu care aceste complete au fost constituite ilegal.

Avocatul Toni Neacșu a înaintat o petiție către Avocatul Poporului și a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), pentru repararea tratametului discriminatoriu în cazul proceselor în care mulți oameni au fost condamnați de completele de cinci judecători, din anul 2014. CCR a constatat că, de atunci, aceste complete au fost constituite ilegal. În această perioadă, la conducerea instanței supreme s-a aflat actuala judecătoare a Curții Constituționale, Livia Stanciu.

Avocatul Toni Neacșu a explicat acțiunea sa, printr-o postare pe Facebook:

„Astăzi, în nume personal, am formulat o petiție adresată Avocatului Poporului, prin care am solicitat sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate în ce privește art. 428 alin. 1 Cpp, care prevede termenul de 30 de zile de la comunicare pentru introducerea unei contestații în anulare.

În motivare am plecat de la efectele Deciziei CCR nr. 685/2018 și de la tratamentul juridic diferențiat și discriminatoriu în care se află persoanele care au fost condamnate și execută pedepse pronunțate de Completele de 5 judecători de la ÎCCJ în perioada 1.02.2014 și până în prezent.

Reamintesc că prin Decizia 685/2018 s-a stabilit (pct. 198) că „atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet”.

Așa cum a fost cazul și cu intervenția pe care am facut-o la CCR pe tema completelor de 5, cred că soluția pentru respectarea și restabilirea unor drepturi fundamentale încălcate, individuale sau colective, depinde tot de folosirea sistematică, dar calm, a mijloacelor procedurale și a instrumentelor instituționale pe care ni le oferă cadrul legal”.