Peter Murrell, soțul fostului premier scoțian Nicola Sturgeon, a fost arestat. Este acuzat că a gestionat fraudulos 600.000 de lire sterline

Peter Murrell, soțul fostului premier scoțian Nicola Sturgeon, a fost arestat. Este acuzat că a gestionat fraudulos 600.000 de lire sterline Nicola Sturgeon nu și-a plătit impozitul la mașină / Sursă foto: Arhiva EVZ

Soțul fostului prim-ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestat în legătură cu o anchetă privind finanțele Partidului Național Scoțian (SNP).

Peter Murrell, în vârstă de 58 de ani, a fost dus în custodia poliției miercuri dimineață. Nicola Sturgeon a demisionat în februarie din funcția de prim-ministru al Scoției. Sturgeon spunea că nu mai poate oferi funcției de prim-ministru „fiecare gram de energie” pe care l-a oferit până acum în ultimii opt ani.

Poliția scoțiană a investigat cheltuirea unor bani care erau destinați campaniei pentru independența Scoției.

Investigația a fost demarată după ce au fost făcute plângeri că SNP a gestionat fraudulos 600.000 de lire sterline strânși ca donații pentru finanțarea campaniei pentru un al doilea referendum pentru independență. Acuzația este că banii au fost folosiți nu pentru campanie, ci pentru cheltuielile de zi cu zi ale funcționării partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al Biroului Coroanei și al Serviciului Procurorului Fiscal a declarat, înainte de arestarea lui Peter Murrell, că "COPFS va continua să colaboreze cu poliția în această anchetă în curs de desfășurare. Este o practică standard ca orice caz care îi privește pe politicieni să fie tratat de procurori, fără implicarea ofițerilor de justiție".

Evenimentul are loc la mai puțin de o săptămână după ce Humza Yousaf a fost învestit în mod legal în funcția de al 6-lea prim-ministru al Scoției, înlocuind-o pe Sturgeon după demisia sa din februarie.

Nicola Sturgeon a fost cel mai longeviv premier al Scoției

Murrell, care s-a căsătorit cu Sturgeon în 2010, a demisionat din funcția de șef executiv al SNP în timpul recentei campanii de promovare.

Nicola Sturgeon este liderul Partidului Naţional Scoţian încă din noiembrie 2014. În același an a ajuns în fruntea guvernului Scoţiei, devenind prima femeie care ocupă funcția de premier. Nicola Sturgeon l-a înlocuit atunci Alex Salmond, după eșecul referendumului pentru declararea independenței față de Regatul Unit.

Nicola Sturgeon a fost cel mai longeviv premier al Scoției, iar în anul 2016 a ocupat locul 50 în „Top 100 cele mai influente femei” publicat de revista Forbes.