Petec sau petic? Care este forma corectă și unde greșesc foarte mulți români

Petec sau petic? Care este forma corectă și unde greșesc foarte mulți români Un profesor de limbă română are probleme medicale grave. Sursa Foto- Dreamstime

Petec sau petic? Este o greșeală pe care o fac foarte mulți români, însă cum se scrie corect? Specialiștii consideră că această confuzie este una dintre cele mai întâlnite și, de cele mai multe ori, oamenii o folosesc în mod eronat.

Care este forma corectă: petec sau petic? Este o greșeală pe care o fac mulți români

Care este forma corectă: petec sau petic? Este o greșeală pe care o fac mulți cetățeni români atunci când folosesc acest cuvânt. Este vorba despre o bucată de material de dimensiuni moderate, nu foarte mare.

Conform dictie.ro, varianta corectă este "petic", iar forma de plural este "petice". Cuvântul este un substantiv comun neutru și se referă la o fâșie de dimensiuni moderate, tăiată, ruptă sau rămasă dintr-o țesătură, dintr-o bucată de piele sau dintr-o hârtie.

Un exemplu clar ar fi: "Am aplicat un petic pe genunchiul pantalonilor care era rupt." De asemenea, termenul "petic" se referă și la o bucată de material utilizată pentru a repara obiecte de țesătură, piele etc., prin aplicare, coasere sau lipire, în special în cazul în care acestea sunt rupte sau găurite.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, termenul singular poate fi folosit și pentru a descrie o suprafață mică de teren cultivabil. De exemplu, „Am plantat roșii în peticul de grădină din spatele casei” ilustrează această situație specifică.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română? Are 44 de litere şi este foarte greu de pronunțat

Sursa foto: Wikipedia

În ce context se poate folosi cuvântul petic

Petic este un termen prezent în multe expresii din limba română. De exemplu, expresia "A-și da în petic" înseamnă a-și arăta, fără intenție, anumite cusururi sau slăbiciuni. De asemenea, oamenii mai utilizează acest termen când spun că le curg peticele.

A-i merge (cuiva) peticele – se spune pentru a arăta că o acțiune se desfășoară foarte intens. Și-a găsit sacul peticul sau cum e sacul și peticul se folosește când e vorba de două persoane asociate care au aceleași defecte.

(A nu se mai ține) petic de petic, (se spune despre) haine foarte zdrențuite. A pune peticul (la ceva) – a găsi o soluție de moment pentru a ieși din încurcătură. Sinonimul cuvântului petic este bucată, însă se mai folosesc și ruptură sau zdreanţă.

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005,varianta corectă este "petic", în timp ce forma "petec" este considerată incorectă, deși este folosită frecvent de mulți vorbitori ai limbii române, chiar dacă este complet greșită.