Apă otrăvită la Oradea. Probele sunt evidente. Răspunsul halucinant al autorităţilor

Apă otrăvită la Oradea. Probele sunt evidente. Răspunsul halucinant al autorităţilor

În urma analizelor ce care le-a făcut un profesor din Iaşi la apa care curge pe pârâul termal Peţea di Oradea s-au constatat existenţa de dioxid de azot, fosfaţi, amoniu şi cianuri. Probele de apă au fost trimise de o orădeancă, Brînduşa Doca, bibliotecar la Universitatea din Oradea la un laborator de analize din Iaşi după ce a văzut că la suprafaţa apei sunt foarte mulţi peşti morţi.

A postat o fotografie pe Facebook, în urma căreia Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a contactat-o, arătându-se dispus să facă analize pe probe de apă.

"Dumnealui face un studiu privind poluarea apelor din România şi mi-a explicat cum să iau apă din pârâu, pentru analize", a declarat Doca, potrivit ebihoreanul.ro

 

Rezultatul probelor analizate a fost postat pe Facebook.

 

"Analizele preliminare arată că sunt depăşiri foarte mari, importante, peste limita admisă de supravieţuire a peştilor. Au fost depăşite de 20 de ori concentraţia NO2 (n.r. dioxid de azot), de 4 ori la PO4 (n.r. fosfat) şi de două ori la NH4 (n.r. amoniu), iar duritatea apei este foarte mare (21°d). Analizele arată, de asemenea, prezenţa în apă a cianurilor", a scris Gurlui, postând şi imagini care să-i confirme spusele.

Specialistul mai arată că, cel mai probabil, în apă s-au produs deversări majore, care au contaminat grav cursul pârâului. Cine anume şi ce a deversat, este deocamdată un mister, însă Gurlui a anunţat că va face şi nişte analize mai detaliate, cu tehnici de spectroscopie laser.

"Peţa este otrăvită. Mi se pare o problemă foarte serioasă, înseamnă clar că cineva deversează ceva periculos", a spus Doca. 

 

 

Reprezentanţi de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri susţin, totuşi, chiar văzând aceste dovezi,  că nu a fost raportată recent nicio poluare pe Peţa.

 

"Nu am avut nicio sesizare şi nicio informaţie cu privire la o posibilă poluare", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Mihociu.

 

Cât despre rezultatele analizelor lui Gurlui, acesta a precizat că sunt neclare.

 "Dânsul nu precizează la ce se raportează când vorbeşte de acele depăşiri. Cât despre cianuri, colegii mei mi-au spus că nu avem niciun curs de apă cu cianuri, nici măcar în apele reziduale nu au fost găsite urme de cianuri", a declarat Mihociu.