Pesticidele reprezintă un risc de cancer la fel de mare ca fumatul. Studiu
- Tanase Georgiana
- 27 iulie 2024, 07:59
Pesticidele pot cauza cancer la un nivel echivalent cu fumatul țigărilor, potrivit unui nou studiu. Utilizarea pe scară largă a pesticidelor poate duce la sute de mii de cazuri suplimentare de cancer în statele mari producătoare de porumb. Precum Iowa, Illinois, Indiana, Missouri și Ohio. Chiar și pentru americanii care nu lucrează în ferme, potrivit rezultatelor publicate joi în Frontiers in Cancer Control and Society.
Oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății publice sunt preocupați de mult timp de legăturile dintre pesticide și cancer.
Pesticidele, un pericol
În februarie, oamenii de știință de la Endocrine Society și de la International Pollutants Elimination Network și-au exprimat îngrijorarea că nu există un nivel sigur de expunere la multe pesticide comune.
Substanțele chimice care ucid insectele au fost asociate cu cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, cancerul de colon și leucemia (cancerul sângelui). Atât la copii, cât și la adulți. Organizația Mondială a Sănătății consideră că un pesticid deosebit de comun, glifosatul, poate genera cancer. Ceea ce a determinat o mișcare în rândul lucrătorilor agricoli și al militanților pentru sănătatea public. Asta pentru ca oficialii federali din domeniul sănătății publice să îl interzică.
Chiar și fără glifosat, multe alte pesticide au, de asemenea, legături cu cancerul.
Un risc mai mare
Dar toate cercetările, au susținut autorii Frontiers, au tins să se concentreze pe anumite pesticide, regiuni sau cohorte ale populației. Ceea ce ascunde faptul că pesticidele sunt utilizate în întreaga țară. Și că cei expuși la oricare dintre ele tind să fie expuși la multe dintre ele. Acest lucru creează un risc compus mai mare.
„În lumea reală, nu este probabil ca oamenii să fie expuși la un singur pesticid. Ci mai degrabă la un cocktail de pesticide în regiunea lor”. Asta a declarat într-o declarație coautorul Isain Zapata de la Universitatea Rocky Vista.
Cercetătorii au avertizat cu privire la o „tendință de publicare”. Deoarece cercetătorii s-au concentrat asupra pesticidelor mai cunoscute sau mai controversate. Cum ar fi glifosatul. Asta în detrimentul celor mai puțin cunoscute care ar putea fi la fel de dăunătoare.
„Nu putem presupune că asocierile mai puțin publicate pentru un anumit pesticid și cancer implică faptul că acestea nu există”, au scris aceștia.
Impactul tuturor pesticidelor
Studiul de joi, în schimb, se prezintă ca fiind primul studiu la nivel de populație al impactului tuturor pesticidelor asupra cancerului.
Cercetătorii au constatat o diferență de 154 000 de cazuri de cancer pe an, ajustată în funcție de populație, între zona cu cea mai redusă utilizare a pesticidelor și cea cu cea mai mare utilizare, centura de porumb din interiorul Midwestului, unde sute de milioane de kilograme de glifosat sunt aplicate în fiecare an pe milioane de hectare de porumb Roundup Ready.
Cercetătorii au constatat că, dincolo de această zonă, Florida, cu o industrie agricolă mare, are cazuri ridicate de cancer al vezicii urinare și de cancer al sângelui care par să fie corelate cu utilizarea pesticidelor.
În ceea ce privește cancerele individuale, utilizarea pesticidelor pare să aibă cea mai puternică legătură cu cancerele de sânge. Precum leucemia sau limfomul non-Hodgkin.
Pesticidele în comparație cu fumatul
Cercetătorii au scris că jumătate din numărul de cazuri de acest din urmă tip de cancer pare să fie „cauzat de pesticide în comparație cu fumatul”.
Aceștia au sugerat că, în viitor, riscul expunerii la pesticide ar putea fi un factor pe care cumpărătorii de locuințe să îl evalueze. Alături de preocupări mai prozaice. Precum calitatea școlii și piața muncii.
În cazul în care noii cumpărători de locuințe ar trebui să fie informați că potențiala lor achiziție se află într-o zonă cu o utilizare sporită a pesticidelor, „atunci sensibilizarea publicului cu privire la această problemă ar crește. Ar atrage atenția pe care această problemă o necesită”, au scris ei.
O abordare a problemei
În cele din urmă, aceștia au solicitat ca oficialii din domeniul sănătății publice să abordeze cu „mai mult scepticism” întrebarea dacă pesticidele sunt sigure.
Într-o declarație, Zapata a spus că acest studiu l-a făcut să se gândească la povara grea a agricultorilor care se expun la substanțe chimice periculoase pentru a hrăni țara.
„De fiecare dată când merg la supermarket pentru a cumpăra alimente, mă gândesc la un fermier care a participat la fabricarea acelui produs”, a spus el. „Acești oameni se pun adesea în pericol pentru confortul meu”, informează thehill.com