Un articol al cercetătorilor danezi vine să contrazică opinia generală potrivit căreia mâncarea organică ar avea o valoare nutritivă mai ridicată.
Recent, un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga a studiat un alt aspect al mâncării organice şi al celei obţinute cu ajutorul pesticidelor, şi anume valoarea lor nutriţionala, informează stiinta.info.
Pentru aceasta, ei au hrănit câteva grupuri de animale cu alimente obţinute prin trei metode diferite de cultivare. Alimentele au fost dintre cele ce se găsesc în mod obişnuit pe masa oamenilor, ca de exemplu mere, morcovi sau cartofi. Prima metodă de cultivare a presupus absenţa completă a pesticidelor.
O a doua metodă a constat în folosirea unor doze mici de pesticide, iar cea de-a treia metodă de cultivare a presupus o doză mare de pesticide, în limita legală însă. Toate cele trei recolte au fost cultivate pe acelaşi timp de sol şi crescute în aceleaşi condiţii de temperatură.
După recoltare, fructele şi legumele obţinute au fost testate înainte de a fi consumate, măsurându-se nivelul diverselor elemente nutritive prezente. Rezultatele au arătat că toate cele trei fructe aveau aceaşi grad de elemente nutritive, contrar părerii generale ca alimentele organice ar fi mai nutritive.
Apoi, aceleaşi alimente au fost folosite în hrana animalelor, pe durata unei perioade mai mare de doi ani. În acest timp, a fost testată absorbţia diverselor elemente nutritive de către organismul animalelor, ca şi prezenţa unor minerale în excremente. Din nou, cercetătorii nu au putut observa nicio diferenţă semnificativă între cele trei recolte.
Efectele negative ale pesticidelor asupra corpului uman au fost însă documentate de alte cercetări, şi ele au forţat guvernele multor state să ia măsuri radicale. Ele au restrâns gama de pesticide folosite, şi le-au eliminat pe cele periculoase.
Resturile de pesticide de pe fructe pot fi îndepărtate prin spălarea fructelor, sau prin îndepărtarea cojii. În orice caz, datorită avantajelor nutritive, părinţii nu trebuie să îndepărteze fructele şi legumele din dieta copiilor lor de teama pesticidelor, trebuie doar sa îi înveţe sa le spele sau le cureţe de coajă.