Peste 900.000 de români își serbează astăzi onomastica. Numele cel mai des întâlnite

Peste 900.000 de români își serbează astăzi onomastica. Numele cel mai des întâlniteSursa foto: Arhiva EVZ

Sfântul Andrei este Ocrotitorul României. Numele său este unul popular în țara noastră. Peste 900.000 de oameni își serbează astăzi onomastica.

Potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, 910.240 de persoane poartă numele Sfântul Andrei sau derivate ale acestuia. Este unul dintre numele preferate de români.

Cele mai întâlnite nume

Andrei şi Andreea sunt numele cel mai des întâlnite, respectiv 827.220. Tot astăzi sunt sărbătoriți și românii care poartă numele de Andra, Andrada, Andrușca, Adrea, Deea, Deia, Andreeas, Andreiu, Andruță, Andi, Andu, Endre sau Ondras. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi liberă națională în anul 2012, potrivit Antena 3.

În această sfântă zi, creștinii trebuie să țină cont de o serie de tradiții și superstiții. Fetele nu au voie să-și pieptene părul, dar pot să își pună busuioc sub pernă pentru a își visa ursitul. De asemenea, de Sfântul Andrei nu se mucește și nici nu se spală rufe.

Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, şi împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-şi trăiască viaţa în feciorie. Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar în momentul în care Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate şi Îl urmează pe Mântuitorul.

După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorţi, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia şi Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. El s-a stins din viață în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96), fiind răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României“. Moaștele lui se află la Mănăstirile Secu, Neamţ, Hurezi, Peştera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamţ, Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.