Peste 88.000 de victime ale violenței domestice au cerut ajutorul prin aplicația Bright Sky. Fenomenul capătă proporții alarmante 

Peste 88.000 de victime ale violenței domestice au cerut ajutorul prin aplicația Bright Sky. Fenomenul capătă proporții alarmante  Violență fizică. Sursa foto: arhiva EVZ

În cei trei ani de când a fost activată, aplicația gratuită Bright Sky RO, dedicată victimelor violenței domestice, a fost accesată de 88.000 de mii de persoane. Cele mai multe dintre accesări au venit din partea femeilor, urmate de bărbați, dar și de minori.

Aceste cifre vin în contextul în care în perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut. Și, în continuare, cea mai mare pondere în sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe”, urmate „amenințare”. În ce privește aplicația, secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată cu peste 10.000 de accesări.

Mai ales că Bright Sky RO este singurul instrument digital, gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România. Aplicația permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației.

În aplicație pot fi introduse și clipuri și dovezi legate de violența domestică

În această aplicație există și funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane. Aceasta a fost utilizată de 823 de ori, de către victimele violenței domestice. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor Poliției Române, la nivelul țării noastre, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 61%, urmate de „amenințare” – 11% și „abandon de familie” – 9%.

Din octombrie anul trecut a fost pus la punct și Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică. El este functional în București și județele Iași, Mureș și Vrancea, și monitorizează prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, pe cei care au ordinde de protecție. Chiar și cu această măsură violența domestică este în continua creștere.