Peste 500.000 de străini ajung ILEGAL în Europa, în fiecare an. Peste o sută de MIGRANȚI din România au fost convinși să se întoarcă ACASĂ unde și-au deschis o afacere pe banii OIM | VIDEO

Peste 500.000 de străini ajung ILEGAL în Europa, în fiecare an. Peste o sută de MIGRANȚI din România au fost convinși să se întoarcă ACASĂ unde și-au deschis o afacere pe banii OIM | VIDEO

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) aatrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător care nu ocolește nici țara noastră. Statisticile Eurostat arată că în Europa ajung ilegal peste 500.000 de persoane, în fiecare an. Aproape jumatate dintre acestea sunt repatriate forțat de către autorități. Din acest motiv, OIM derulează un program „pacifist”: Repatrierea Voluntară Asistată și Reintegrarea (RVAR), prin care migranții non UE, aflați ilegal în România și care doresc să se întoarcă acasă, sunt ajutați să se ajungă în țara de origine.

Datele oficiale arată că România se confruntă, la rândul ei, cu fenomenul migrației ilegale chiar dacă la o scară mai mică decat alte state din Uniunea Europeana. Dar fenomenul este în creștere de la un an la altul.

În acest context, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) - Biroul din România, promovează programe de repatriere voluntară asistată ca alternativă la returnarea forțată. În anul 2014, au beneficiat de repatriere voluntară aproape 130 de migranți, provenind, în special, din Filipine, Irak, Pakistan, Tunisia și China.  „Intenția noastră nu este de a demonstra că repatrierea voluntară este cea mai bună soluție pentru migrația ilegală. Dimpotrivă, scopul nostru este de a oferi migranților - a căror ședere este sau este pe cale de a deveni ilegală pe teritoriul nostru – informația de care au nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.”, au precizat reprezentanții OIM, în cadrul, unui seminar care a avut loc între 21 și 23 ianuarie, la Sinaia.

Tematica seminarului a fost Repatrierea Voluntară Asistată și Reintegrarea (RVAR), un program derulat de prin care migranții non UE, aflați ilegal în România și care doresc să se întoarcă acasă, sunt ajutați să se întoarcă în țara de origine. Prin programul derulat de OIM, aceștia se pot întoarce acasă cu demnitate, fără escorta poliției și pot beneficia de cursuri vocaționale, sprijin pentru reintegrare sau de alte servicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campania de informare națională își propune să informeze atât migranți, cât și instituții cu competențe în domeniul migrației la nivel central și local despre existența programelor de repatriere voluntară asistată și despre beneficiile pe care le oferă repatrierea voluntară. Acestea nu se limitează la acordarea unui simplu sprijin material, cum ar fi cumpararea biletului de transport pentru întoarcerea acasă, ci înseamnă mult mai mult din punct de vedere uman. Înseamnă întoarcerea acasă cu demnitate și cu un program bine definit de reintegrare.

Întoarcerea acasă cu demnitate este posibila cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Fondul European de Returnare, Programul Anual 2011.

Campania de informare este desfășurată de OIM cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrari, în cadrul proiectului Sprijinirea programelor de returnare voluntară asistată şi reintegrare (RVAR) în România, 2011 – RF/11.01-01.