Evenimentul Zilei > Social > Peste 2 milioane de euro, de la UE, pentru reabilitarea unei biserici din Mangalia
Peste 2 milioane de euro, de la UE, pentru reabilitarea unei biserici din Mangalia

Peste 2 milioane de euro, de la UE, pentru reabilitarea unei biserici din Mangalia

Primăria Mangalia a lansat proiectul de reabilitare cu fonduri de la Uniunea Europeană a bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric cu o vechime de peste 100 de ani, ctitorit de regele Carol I. Valoarea totală a proiectului este de peste 11 milioane de lei urmând ca lăcașul de cult să redevină funcțional în 2021.

Primăria Mangalia a organizat, astăzi, evenimentul de lansare a proiectului de reabilitare cu fonduri europene a Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric având o vechime de peste 100 de ani. Prezentarea proiectului a fost susținută de către primarul Municipiului Mangalia, Radu Cristian, alături de preotul paroh al bisericii, Octavian Corniencu, managerul de proiect, Lucian Nichita și șeful Serviciului Management Proiecte, Ciprian Popa. Cei prezenți la eveniment au fost informați cu privire la proiectul tehnic și importanța reabilitării celui mai vechi lăcaș de cult din oraș, declarat monument istoric și arhitectural.

 

Reprezentanții autorității publice locale și cei ai bisericii au adus în discuție însemnătatea lăcașului de cult pentru comunitatea locală, dar și necesitatea reabilitării din punct de vedere tehnic și arhitectural. Printre obiectivele din cadrul proiectului se numără și creșterea numărului de turiști, prin promovarea obiectivului încadrat ca monument istoric de interes local. ” După etapa de licitație, vom demara lucrările de restaurare pentru a pune în valoare acest monument istoric. Clădirea bisericii va fi reabilitată din punct de vedere arhitectural și va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității specifice, dar și pentru enoriași. Vor fi refăcute fațadele, pictura murală exterioară și interioară și va fi consolidată structura de rezistență”, a explicat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

 

Alte intervenții presupun sistematizarea curții bisericii și refacerea perimetrului clădirii, precum și reabilitarea tuturor instalațiilor și a unui lumânărar. Valoarea totală a proiectul este de peste 11 milioane lei, iar perioada de implementare este de 53 de luni, cu finalizare în toamna anului 2021. Cu aceeași ocazie, primarul Mangaliei a precizat că, în perioada imediat următoare, vor fi lansate alte două proiecte cu fonduri UE, respectiv cel de modernizare a falezei Mangalia-Saturn, dar și cel care vizează dezvoltarea turistică în stațiunea Neptun-Olimp.