Peste 100.000 de români, dependeți de jocuri de noroc, mulți minori

Peste 100.000 de români, dependeți de jocuri de noroc, mulți minori Jocuri de noroc. Sursa foto: | Dreamstime.com

Jocurile de noroc și casele de pariuri fac sute de victim zilnic. De altfel, ultimele date oficiale în domeniul dependenței la acest capitol arată că peste 100.000 de români sunt în această situație. Dar specialiștii spun că de fapt numărul lor este mult mai mare.

Dependenți de păcănele. Ultimele statistici cu privire la jocurile de noroc arată că cel puțin 15% dintre români au jucat cel puțin odată pe an. Potrivit datelor public, 0.6% dintre practicanți au depășit limita divertismentului.

Iar la nivel national ne-am confrunta cu nu mai puțin 100.000 de dependenți. Doar că psihologii sunt de altă părere. Specialiștii care tratează astfel de cazuri spun că numărul de dependeți care vor să se vindece a crescut cu 500%.

Nimeni nu are însă o statistică oficială legat de numărul exact al acestora. Asta pentru că mulți dintre ei nu merg la tratament, iar industria nu și-ar dori să se știe exact câți sunt, spun specialiștii. Dar ceea ce se știe este că mulți dintre ei sunt minori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani. Procentul este mai mare pentru băieți - 35% și mai mic pentru fete – 14%. Acest lucru se întâmplă în contextul în care cei care dețin astfel de locații ar trebui să se asigure că minorii nu au acces în ele.

Unde se duc cele 5 milioane de euro strânse anual pentru dependenți?

Există un Fond de Prevenire a dependeței de jocuri de noroc. Acolo foarte mulți dintre cei care au astfel de afaceri trebuie să cotizeze. Mai exact, organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I trebuie să dea 5.000 euro anual.

Firmele care au astfel de afaceri trebuie să dea și ele 1000 de euro anual. Cei care au jocuri la distanță monopol de stat clasa a III-a, trebuie să dea 5000 de euro în fiecare an. Iar oganizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați- 1.000 euro anual.

Potrivit lui Sorin Constantinescu, consultant în domeniu, s-ar strange nu mai puțin de 5 milioane de euro. Banii ar trebui folosiți pentru prevenție, dar campanii în acest sens nu sunt prea des întâlnite. Așa se explică și lipsa de informații cu privire la numărul dependenților.