Peste 1.000 de migranți au fost salvați de trei nave umanitare ale unor ONG-uri. Aceștia așteaptă să debarce în Europa

Peste 1.000 de migranți au fost salvați de trei nave umanitare ale unor ONG-uri. Aceștia așteaptă să debarce în Europa Migranți / Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 1.000 de migranţi care au fost luați de trei nave umanitare ale unor ONG-uri aşteaptă să ajungă pe un port sigur din Europa. Din ce în ce mai multe persoane merg spre coastele Italiei.

Peste 1.000 de migranţi salvaţi în ultimele zile în zona Mediteranei Centrale de trei nave umanitare ale unor ONG-uri încearcă să ajungă pe port european, în timp ce cresc şi sosirile migranţilor care vin cu mijloace proprii spre coastele Italiei.

Nava ONG-ului german Sea Watch are la bord 439 migranţi, alţi 387 sunt pe nava Ocean Viking a ONG-ului francez SOS Mediterranee şi 189 pe nava Geo Barents, care aparţine organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF). Cele trei ONG-uri roagă autoritățile să le dea acceptul de a face oprire într-un „port sigur” din Europa. Ele încearcă să ajungă în porturile din Italia.

Pe coastele acestei ţări au debarcat în ultimele zile alţi circa 2.000 de migranţi, majoritatea traversând Mediterană cu ambarcaţiuni improvizate. Autoritățile din Italia au ajutat peste 674 de migranţi. Ei au fost găsiți pe un pescador ce plutea în derivă la circa 200 de kilometri de Calabria. La bordul acestei nave au fost depistați şi cinci migranţi care au murit de sete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform ultimelor date ale Ministerului italian de Interne, peste 34.000 de migranţi au debarcat în Italia de la începutul acestui an, faţă de circa 25.500 în aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit Agerpress.

România va accepta migranţi

Peste 12 state membre ale UE , printre care și România, s-au arătat dispuse să accepte migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene. Potrivit ministrului de interne german Nancy Faeser, printre cele 12 țări se numără Franţa, Germania, Luxemburg, România şi Bulgaria.

Conform mai multor surse europene, obiectivul este de a atinge în primul an 10.000 de relocări din statele aflate în prima linie a sosirii migranţilor către cele care doresc să se implice în noul mecanism de solidaritate.

Țara noastră a primit și un număr mare de refugiați din Ucraina și este dispusă să ajute în continuare persoanele aflate în dificultate.

„Ne pregătim pentru un aflux foarte mare de migranți din Ucraina. Este o chestiune de ore, să vedem cum vom reuși să asigurăm spații de cazare, în special în județele de graniță. Un aflux important de migrați va pune la grea încercare sistemul românesc. Îmi este foarte, foarte greu să cred că nu va începe conflictul. Știți cum se spune în dramaturgie: dacă în actul 1 va apărea o pușcă, până la final se va trage cu ea”, declara Lucian Bode acum ceva vreme.