Pesta PORCINĂ provoacă MĂCEL în Covasna. Peste 70 de animale au fost SACRIFICATE

Pesta PORCINĂ provoacă MĂCEL în Covasna. Peste 70 de animale au fost SACRIFICATE

Pesta porcină africană, depistată la doi porci morți, aruncați la groapa de gunoi, a condus la sacrificarea a peste 70 de animale. Autoritățile au anunțat că măsura a fost luată preventiv, pentru limitarea extinderii primului focar de acest gen, descoperit în județ.

La doar câteva zile după ce a fost descoperită pesta porcină la  doi porci morți, descoperiți la o groapă de gunoi, din municipiul Sfânt Gheorghe, autoritățile din Covasna au decis sacrificarea a peste 70 de suine din zonă.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat, marţi, că măsura a fost luată preventiv, pentru limitarea extinderii focarului.

„După realizarea unei analize de risc epidemiologic în cazul primului focar de pestă porcină africană, confirmată în judeţul Covasna în data de 1 februarie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna a hotărât necesitatea uciderii preventive a porcinelor din zona afectată. Această decizie s-a luat pentru a preveni extinderea bolii în judeţ. Astfel, în data de 4 februarie au fost ucise preventiv 72 porcine, cadavrele fiind ecarisate prin metoda alternativă de îngropare cu respectarea normelor de biosecuritate. În vederea acordării de despăgubiri, porcinele au fost evaluate de către o comisie desemnată de prefectul judeţului (...) La finalizarea acţiunii întreaga zonă a fost dezinfectată (...) Întreaga activitate de ucidere şi de ecarisare a fost realizată cu coordonarea şi sub supraveghere sanitar veterinară”, a precizat dr. Siko Barabasi Sandor, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai spus că ancheta epidemiologică este în desfăşurare, cazul aflându-se în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

Primul focar de pestă porcină a apărut în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate, pe 1 februarie, într-o groapă de gunoi din zonă.

Din investigaţii a reieşit că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind hrănite preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Marţi a fost confirmat oficial al doilea focar de pestă porcină din judeţul Covasna, în localitatea Valea Crişului, virusul fiind depistat la un animal necrotaliat crescut într-o gospodărie din localitate.

Pentru prevenirea răspândirii bolii s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.