Focarele de Pesta Porcină Africană, în scădere, la Constanța

Focarele de Pesta Porcină Africană, în scădere, la Constanța

Peste 80 din cele 91 de focare de pestă porcină africană au fost stinse în ultima lună în județul Constanța, ultimul caz de mistreț decedat fiind înregistrat în week-end la un fond de vânătoare potrivit autorităților sanitar veterinare locale. La această oră Pesta Porcină Africană (PPA) mai evoluează în 10 localități din cele aproape 40 în care fusese înregistrată.

Ultimul caz de mistreț decedat din cauza pestei porcine africane a fost confirmat, în week-end, la un fond de vânătoare din sudul județului Constanța. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța informează că pe raza județului Constanța, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 10 localități. Începând cu luna martie 2019 au fost stinse 81 de focare din cele 92, dispunându-se ridicarea restricțiilor aplicate prin programele de măsuri în 39 de localități de pe raza județului Constanța. În acest sens au fost efectuate inspecții clinice și testări serologice cu rezultate negative pentru PPA din gospodăriile aflate în zona de protecție a fiecărui focar, precum și inspecții clinice în toate gospodăriile aflate în  zonele de supraveghere.

 

 

În prezent au rămas 12 focare active PPA, a căror stingere e planificată după finalizarea inspecțiilor clinice. În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA la mistreți găsiți morți sau vânați din 15 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța. Totodată, până la această dată, au fost despăgubiți 852 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 3.966.650 de lei.

 

 DSVSA amintește că prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. DSVSA Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor mă-suri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

Ne puteți urmări și pe Google News