Pesta porcină africană a încercuit Capitala. Până de Crăciun vor fi sacrificați un milion de porci

Pesta porcină africană a încercuit Capitala. Până de Crăciun vor fi sacrificați un milion de porci

Lupta cu boala care a ucis peste 311.000 de porci a ajuns într-un impas fără precedent în România. În timp ce reprezentanții ANSVSA susțin că au luat toate măsurile, în conformitate cu legislația europeană, în cotețele sătenilor animalele mor pe capete. Un nou focar a apărut, acum, în Clinceni, la doar 16 kilometri de Bucureși, afectând și partea de sud-vest a județului Ilfov.

Un nou episod din scenariul sumbru al răspândirii pestei porcine africane în România s-a înregistrat în Clinceni, județul Ilfov. Deși este al optulea focar înregistrat în acest județ, reprezentanta DSV Ilfov declara, miercuri, că încă nu erau identificați toți porcii bolnavi. S-au luat măsuri doar într-o gospodărie, după ce proprietarul a anunțat că i-a murit un animal, iar ceilalți porci au fost sacrificați. Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Ilfov, doctorul Filaret Brădăţeanu, a declarat că, din cele opt focare identificate, șapte sunt în zona de nord-est a judeţului, respectiv Voluntari, Tunari şi Ştefăneşti. De data aceasta, virusul s-a răspândit și în zona de sud-vest, la Clinceni.

Peste 900 de focare

De la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România, la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, au fost confirmate 900 de focare, în 13 judeţe din nord vestul şi sud-estul României. ANSVSA anunță că, până miercuri, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare - dintre care 11 în exploatații comerciale - și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost uciși 311.869 de porci afectați de boală.

 

Oficiali ANSVSA: „În două luni dispare pesta”

Oficiali din ANSVSA, contactați de EVZ, au declarat că s-au luat toate măsurile împotriva răspândirii virusului, conform legislației naționale și europene. În opinia șefilor de la ANSVSA, dacă fiecare proprietar de animale ia măsuri de izolare, în două luni putem scăpa de pesta porcină africană. Reprezentanții autorității dau vina pe crescători și comercianți de animale, pentru răspândirea rapidă a virusului. „Au fost cazuri în care au luat porcii bolnavi și au plecat cu ei în altă localitate sau alt județ”, ne-a relatat oficialul ANSVSA.

 

Specialiștii acuză:„Se lucrează pompieristic”

Medicul veterinar și deputat PNL, Adrian Oros, a spus că autoritățile trebuiau să intervină a doua zi după sesizarea crescătorilor de animale, în condițiile în care sunt mai multe ferme cu animale sănătoase, situate în zonele de supraveghere a pestei porcine africane. La rândul lui, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Veterinari, fost director al DSVSA Suceava, medicul veterinar Petrea Dulgheru a declarat că, imediat după izbucnirea primului focar, trebuia înființate Comitete pentru Situații de Urgență. Însă, nici până astăzi acestea nu au fost înfințate, susține veterinarul. „Se lucrează pompieristic. În Vatra Dornei, am văzut pe unii cu mașina și cu o portavoce care strigau că vând purcei și cumpără viței. Deci niciun control în trafic”, susține Petrea. El susține că, „pe timpul lui Ceaușescu te împușca” dacă nu se luau măsuri drastice. „Trebuia declarată carantină de gradul I și izolată localitatea, la primul semn”, a adăugat medicul veterinar. Apoi, susține Petrea, atunci când moare un porc sau se sacrifică cel suspectat de boală este îngropat și ars în acea zonă, „nu cărat până la marginea localității pe unde virusul poate fi împrăștiat”.

Comandament întrunit după 40 de zile

Specialiștii veterinari au mai atras atenția asupra unui aspect grav. În mod normal, Centrul de Comandă a Bolilor se convoacă în patru ore de la izbucnirea primului focar. Însă, în România, a fost convocat după 18 zile. Mai mult, Comandamentul de urgență a fost creat abia după 40 de zile de la izbucnirea epidemiei. În aceste condiții, specialiștii susțin că, până la Crăciun, în România vor fi sacrificați circa un million de porci.

Plimbăm virusul prin țară

Și un alt fermier, Dimitrie Muscă, președintele combinatului de la Curtici, unde sunt 40.000 de porci, acuză autoritățile de neimplicare în astfel de situații. „Nu am vrut să oprim boala. Dacă voiam, o opream”, susține Muscă. Acesta a atras atenția asupra unei alte probleme: nu s-au făcut teste de sanitație. Adică, în locurile în care s-au sacrificat animalele bolnave nu au fost luate analize să se poată stabili dacă solul este infectat. În aceste condiții, susțin specialiștii, virusul poate infecta, din nou, alte animale. „Așa ne plimbăm cu virusul pe hai ne, pe încălțăminte, pe diferite obiecte și îl ducem în toată țara”, a explicat fermierul. Muscă susține că, deși ANSVSA a transmis că s-au închis focarele în Bihor și alte județe, în realitate au fost găsiți mistreți bolnavi.

Nu s-a făcut ce s-a raportat la CE

Viorel Androne a mai subliniat un aspect important în privința modului în care autoritățile susțin că și-au făcut datoria. Medicul veterinar a declarat că ANSVSA, instituție condusă de Geronimo Brănescu (foto), a trimis, în anul 2017, către Comisia Europeană, programul cu măsurile de combatere a pestei porcine africane, în conformitate cu legislația europeană. Oficialii europeni au parafat documentul și au fost de acord, însă, în realitate, autoritățile nu au aplicat măsurile întocmai. În acel program este prevăzut ca medicii veterinar ai DSV-urilor să efectueze două inspecții clinice pe an, la proprietarii de animale, în perioadele februarie-mai și septembrie-octombrie.În schimb, nici acum, după izbucnirea epidemiei, aceste controale nu s-au efectuat, susține medicul veterinar.

Porcii sănătoși din ferme, condamnați la moarte de autorități

Situația devine dramatică pentru fermierii care nu pot să își vândă animalele din cauză că sunt în perimetrul de 10 kilometri față de focar. Un exemplu este cresc ătoria de la Căzăne și, județul Ialomița, acolo unde 85.000 de capete riscă să piară dacă nu se iau măsuri pentru a-i l ăsa pe fermieri s ă valorifice animalele. Matei Nistor, directorul de la Căzănești, a declarat, la Realitatea TV, în emisiunea Talk News, moderată de Denise Rifai, că a fost nevoit să sacrifice, până acum, 5.500 de purcei. Nistor a spus c ă a solicitat, încă din data de 24 august, sprijin autorităților, iar ferma are pierderi de zeci de mii de euro zilnic. În acest ritm, sus ține cresc ătorul de porci, ferma nu mai poate rezista decât două-trei săptămâni. Specialiștii prezenți în emisiune susțin, însă, că autoritățile pot dispune, în aceste situații, crearea unui culoar securizat și bine izolat, prin care fermierii pot scoate porcii și îi pot duce la abator. Problema este că, nici ANSVSA și nici Ministerul Agriculturii nu au dat niciun răspuns și nici nu au identificat vreo solu ție, pân ă acum. Asta în condițiile în care, susține Viorel Andronie, președintele Asociației Medicilor Veterinari, ANSVSA și Ministerul Agriculturii pot solicita o derogare de la Comisia Europeană pentru astfel de situații.

Mistreți exportați în Germania fără analize

În plină epidemie de pestă porcină africană, din Suceava a fost exportată carne de mistreț, în Germania, fără efectuarea analizelor sanitarveterinare. Afirmația aparține medicului veterinar Petrea Dulgheru care îl acuză pe șeful AJVPS Suceava, Nicolae Gorcea, că nu permite inspectorilor DSV să intre în zona fondurilor de vânătoare. „Când au venit cei de la DSV, i-a dat afară”, susține Dulgheru.