Pesta africană a cuprins 12 județe. FERMĂ ILEGALĂ de PORCI într-o UNITATE MILITARĂ. Dezvăluiri ȘOCANTE

Pesta africană a cuprins 12 județe. FERMĂ ILEGALĂ de PORCI într-o UNITATE MILITARĂ. Dezvăluiri ȘOCANTE

Situația alarmantă creată de pesta porcină africană (PPA) a condus la descoperiri uluitoare, în urma controalelor declanșate de autorități. Inspectorii DSV Călărași au descoperit o fermă clandestină de peste 100 de porci, chiar în curtea unei unități militare dezafectate. Mai mult, ofi ciali din rândul autorităților locale au dezvăluit, pentru EVZ, că mai mulți crescători de animale nedeclarate și-au sacrificat porcii sănătoși și le-au dat foc, de teamă că inspectorii sanitar-veterinari ar putea găsi în gospodăriile lor virusul ucigaș.

Măsurile luate, abia acum, de autoritățile sanitar-veterinare împotriva pestei porcine africane conduc la descoperiri uluitoare. În județul Călărași a fost găsită o crescătorie de porci, nedeclarată, chiar pe terenul unei foste unități militare de transmisiuni. Suprafața care a aparținut Ministerului Apărării Naționale (MApN) este administrată, acum, de către Consiliul Județean Călărași. Pe terenul cu pricina cresc, de ani de zile, circa 110-120 de porci, așa cum au declarat, pentru EVZ, oficiali din rândul administrației locale.

Porcii sunt înregistrați de proprietar la Primăria Călărași, au numere de identificare de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV), dar în registrele autorităților nu era specificat faptul că sunt crescuți pe terenul fostei unități militare, în fapt un fost poligon de tragere. Proprietarul porcilor are o înțelegere tacită cu responsabili din Consiliul Județean și a declarat că se ocupă și cu paza bunurilor din fosta unitate militară dezafectată, ne-au mărturisit oficiali locali din Călărași.

Cert este că, atunci când au fost sesizați de numărul mare de porci crescuți acolo, inspectorii DSV au sărit gardul, au intrat în interior și au descoperit doi porci morți. I-au luat și au prelevat probe pentru a se stabili dacă au murit din cauza virusului PPA. Analizele de laborator urmează să stabilească dacă porcii sunt infestați.

Problema cu care se confruntă în acest moment autoritățile județene este că, astfel, s-a descoperit cum sunt crescuți, de către diferite persoane particulare zeci sau sute de porci, mulți fiind neînregistrați.

În febra măsurilor luate, după 15 august, atunci când ANSVSA a anunțat că au apărut primele focare de PPA în județul Călărași, mai exact în două gospodării din comuna Borcea, presa a relatat că porcii se plimbau, nestingheriți, pe stradă, chiar în fața sediului DSV. A urmat o serie de măsuri și controale care a condus la descoperirea porcilor din fosta unitate militară. În plus, a ieșit la iveală faptul că, în multe gospodării din județul care se întinde de-a lungul malurilor Borcei și al Dunării, sunt crescute animale nedeclarate, deci fără niciun control sanitar-veterinar.

Au dat foc la porci pe o stradă din orașul Călărași

Cu puțin timp în urmă, vineri, medicii veterinari au aflat de la ziariști despre cadavre de porci arse pe calea ferată, mai exact pe strada Locomotivei din municipiul Călăraşi, acolo unde două animale au fost incendiate.

Așa s-a aflat că o familie creştea circa 70 de porci, într-o gospodărie de 500 de metri pătraţi și doar o parte erau crotaliaţi. De teama de a nu fi amendaţi, crescătorii de suine au donat parte dintre porci, iar pe unii i-au sacrificat în condiții neadecvate. Așa cum au declarat stăpânii porcilor, s-a ajuns la această situație și din cauza medicilor veterinari.

„Am fost la doctor, acolo, unde am fost, la doctora, la principala, care e șefa și nu mai e deloc. Uite scroafă moartă, mă pune s-o duc la DSV, cu mașina mea. Îți spun eu ce-mi face mie DSV-ul. Mi-a murit mulți porci. Am fost la Blebea Valentina și i-am zis să vină să facă ceva, că-mi moare toți porcii. Aruncați-i și voi, faceți și voi ceva, că vă fac dosar penal, că aveți peste 20 de porci! Păi cum vine treaba asta? Aveam 70 de porci în curte şi i-am donat. Nu suntem crescători de porci de ieri, creştem porci de ani de zile. Toată lumea ştie de aici ce suntem. Să-mi dea hârtia DSV-ul cu pesta. Nu îmi dă hârtia pentru că nu am toţi porcii crotaliaţi. Aveam doar 50 de bucăţi crotaliaţi”, a declarat, în urmă cu câteva zile, unul dintre membrii familiei Vlăsceanu, citat de observatorcl.info.

Culmea este că oficiali din Primăria Călărași au declarat, sâmbătă, pentru EVZ că în probele luate de inspectorii DSV de la porcii sacrificați și arși pe calea ferată nu a fost descoperit virusul pestei porcine africane.

Totodată, în zona străzii Locomotivei există mai multe gospodării unde sunt crescute oi şi capre, dar şi porci. Asta deși este interzisă creşterea animalelor în municipiul Călăraşi, în afară de cele de companie. Aceeași sursă notează că, în prezent, sunt 20 de focare pe raza județului Călărași în următoarele localităţi: comuna Borcea – opt focare; comuna Perişoru – zece focare; municipiul Călăraşi – un focar; satul Constantin Brîncoveanu – un focar. Totodată, autorităţile judeţene informează că în prezent sunt zece suspiciuni de pestă porcină africană şi se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.  

Câinele sau alt animal, dacă stă în preajma unui porc bolnav, poate împrăștia virusul FOTO: LIBERTATEA

Boala porcilor a pătruns și în al 12-lea județ: Giurgiu

Vineri dimineața alerta era în județul Galați. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunise rapid căci se semnalase și fusese confirmat un nou focar la o fermă de animale de lângă comuna Cavadinești. Sâmbătă seara, însă, avea să aducă o altă veste alarmantă: pesta porcină a fost depistată și în județul Giurgiu, în apropiere de Capitală.

Era un alt județ din zona de frontieră, după Satu Mare, Bihor, Tulcea, Galați și Călărași unde boala a atacat. Focarul a fost depistat pe raza comunei Călugăreni, întro gospodărie din satul Brăniștari. Reamintim că Parchetul General efectuează verificări cu privire la modul în care autorităţile au gestionat criza pestei porcine africane.

Verificările au fost demarate atât prin autosesizare, cât şi ca urmare a mai multor plângeri înregistrate în ultima perioadă. Evenimentul zilei a prezentat constant informații importante care arată că de-a lungul a peste un an autoritățile, în special ANSVSA, nu au făcut mare lucru pentru a preîntâmpina un asemenea dezastru sanitar, care a condus la uciderea a sute de mii de porci și afectarea producției procesatorilor de carne din întreaga țară.

Până în prezent au fost identificate 826 de focare de pestă porcină africană și aproape 160.000 de porci au fost sacrificați la nivelul întregii țări, conform datelor oficiale ale ANSVSA. Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, îi solicită public premierului Viorica Dăncilă să analizeze posibilitatea activării mecanismului european de protecţie civilă, pentru a putea să fie achiziţionate incineratoare mobile cu care să fie arşi porcii afectaţi de pesta porcină africană. 

Liberalul Daniel Buda îi cere premierului Dăncilă să ardă porcii ca în Europa 

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a organizat ieri o conferință de presă ca să-i ceară public premierului Viorica Dăncilă să analizeze posibilitatea activării mecanismului european de protecţie civilă. „Îi cer să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel european pentru a stăpâni şi pentru a preveni răspândirea acestei ciume roşii, i-aş spune eu, în zona animalelor, acestei boli extrem de grave, pe care medicii veterinari o aseamănă cu Ebola, astfel încât prin resursele financiare pe care le avem la nivelul UE să se achiziţioneze acele incineratoare mobile pentru arderea porcilor sacrificaţi”, a spus Daniel Buda. El a asemănat modalitatea de a ucide și îngropa porcii cu punerea unei beri la rece, susținând că, dacă porcii nu sunt incinerați, virusul rămâne în conservare mai mulți ani și se poate reactiva.

Cronologia unui dezastru național

Comisia Europeană ne-a avertizat de pesta porcină încă din 1 martie 2017.

Imediat, Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat o Ordonanță de Urgență (Ordonanța de urgență nr. 20/2017 pentru completarea art. 44 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, precum și pentru modificarea și completarea art. 26 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006) prin care vânătoarea de mistreți putea fi autorizată tot anul, dacă se constata un focar de pestă porcină africană. Ordonanța, însă, nu a produs imediat efecte.

 La puţin timp după hotărârea adoptată de Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a anunţat, la finalul lunii mai 2017, că România este o ţară liberă de pestă porcină şi poate începe exportul de carne de porc.

În iulie 2017, la numai două luni de la anunţul triumfalist al preşedintelui ANSVSA, în România a apărut primul focar de pestă porcină, în judeţul Satu Mare.

Ordonanța lui Grindeanu a trecut prin Parlament, a suferit modificări serioase, și a fost promulgată abia pe 18 decembrie 2017. În fruntea Guvernului era Mihai Tudose, iar pesta porcină se instalase deja în partea de nord a țării, la Satu Mare, și în sud-est, la Tulcea.

 Ianuarie-februarie 2018. Focare de pestă porcină sunt semnalate și în alte zone, iar ANSVSA nu mai poate ține informația departe de presă.

 La ANSVSA, lucrurile nu par a fi în ordine deoarece apare un conflict cu medicii veterinari. Colegiul Medicilor Veterinari atrage atenția asupra faptului că șeful ANSVSA a comis o eroare când a interzis medicilor veterinari să mai intre în gospodăriile oamenilor, în condițiile existenței unor focare de pestă porcină. ANSVSA nu renunță la decizie.

În 8-9 iulie 2018, în România erau deja afectate de pestă cinci județe: Satu Mare, Tulcea, Brăila, Constanța și Bihor. Cadavre de porci mistreți au fost depistate, iar analizele de laborator au confirmat virusul african.

Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localități situate pe Dunăre, pe brațul Chilia.

Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Carniprod din Tulcea, aparținând omului de afaceri Nicolae Ciuleac. În ferma lui a fost depistat virusul și au fost sacrificați 48.000 de porci. Circa 500 de oameni care lucrau în unitățile de procesare aparținând Carniprod au fost trimiși acasă, iar câteva sute de tone de carne și preparate au fost distruse. Nicolae Ciuleac a declarat în presa locală că, în fiecare oră, la Carniprod sunt tăiaţi şi incineraţi 2.000 de porci.

Pe 10 august 2018, cifrele oficiale ale ANSVSA erau: pestă porcină africană în 9 județe, cu 640 de focare în 98 de localități.

În 7 septembrie, cu toate măsurile de prevenție anunțate, pesta porcină se întinsese în 12 județe, cele mai multe din sudestul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News