Persecuțiile creștinilor. Și acum, guvernul chinez distruge bisericile
- Tudor Borcea
- 24 martie 2020, 06:16
Începând cu luna februarie, guvernul chinez a aplicat noi măsuri administrative (votate la 30 decembrie 2019) pentru a supraveghea mai îndeaproape grupurile religioase, în special creștinii, și să restricționeze și mai mult libertatea de cult.
Cele 41 de articole ale acestei legi sunt apreciate ca fiind „întruparea legală a noii politici religioase a președintelui Xi Jinping, cea mai restrictivă de după Revoluția culturală din China”, scrie radionotredame.net.
Articolele 5 și 17 le cer în mod expres grupurilor religioase să „adere la conducerea Partidului Comunist Chinez”, să „respecte Constituția, legile, regulamentele, regulile și politicile (...) pentru aplicarea valorilor fundamentale ale socialismului și pentru menținerea unității naționale”.
Organizațiile religioase vor face de asemenea cunoscute principiile și politicile Partidului Comunist Chinez” și „vor educa și ghida personalul religios și cetățenii religioși pentru a sprijini conducerea Partidului Comunist Chinez”.
Mai clar, toate religiile prezente în China trebuie să depună jurământ de credință Partidului.
Începând cu 2013 și sosirea lui Xi Jinping în fruntea Republicii Populare Chineze, comunitățile religioase și mai ales creștinii au văzut că apar tot mai multe restricții, ridicând temeri cu privire la un climat de persecuție.
O primă armă utilizată de guvernul chinez împotriva creștinilor este chiar educația. În anumite regiuni, elevilor li se cere să semneze o declarație potrivit căreia se angajează să promoveze ateismul, în opoziție cu credința în Dumnezeu.
Deși Constituția Chineză din 1982 protejează religiile oficiale (budism, catolicism, protestantism, islam, taoism), nu trebuie uitat că Republica Populară Chineză revendică o politică de ateism de stat bazată pe moralitatea confucianistă.