Cum poate fi recuperat permisul suspendat pentru viteză în 2024. Codul Rutier s-a schimbat
- Emma Cristescu
- 3 februarie 2024, 06:05
Codul Rutier s-a modificat, iar șoferii care s-au ales cu permisul suspendat după ce au depășit limita de viteză trebuie să facă mai multe demersuri pentru a îl recupera.
Șoferii care s-au ales cu permisul auto suspendat după ce au depășit limita de viteză au posibilitatea de a-și redobândi dreptul de conducere mai repede. De la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit actualizări, iar valoarea amenzilor a fost modificată.
Gradul sancțiunilor variază în funcție de cât de mult depășește șoferul limita de viteză:
- 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
- 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
- 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
- 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
- Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile
- Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile
Cum poate fi recuperat permisul auto
Un șofer care va circula cu peste 100 km/h într-o zonă unde limita este de 50 km/h, se va alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de trei luni, dar și puncte de amendă. Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Șoferii care încalcă legea pot rămâne și o jumătate de an fără dreptul de a conduce.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.
Examen pentru recuperarea permisului auto
Pentru a își recupera permisul, șoferii vor fi nevoiți să susțină și un examen teoretic în următoarele situații:
- permisul a fost suspendat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice;
- nu a acordat prioritate, a efectuat o depășire neregulamentară sau a trecut pe roșu și a provocat un accident de circulație;
- a fost dispusă suspendarea permisului pentru o perioadă de 180 de zile, fapta fiind considerată infracțiune.
„La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române”, se stabilește prin Art. 104 din legea circulației.
Condiții pentru recuperarea permisului
Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ:
- deține permis de conducere de cel puțin 12 luni
- nu a acumulat 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări
- nu a fost depistat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor
- nu a depășit viteza maximă cu mai mult de 70 km/h.
„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la Art. 104 […] până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, se mai precizează în legea circulației, potrivit știripesurse.