Perla Neagră - o viață de roman! Legendara artistă a venit în România, de două ori în 42 de ani!

Perla Neagră - o viață de roman! Legendara artistă a venit în România, de două ori în 42 de ani!

Perla Neagră - o viață de roman! a venit în România, de două ori în 42 de ani! Cum a fost onorată de Franța?

Zilele de 2 și 3 iunie au o semnificație aparte pentru diva dansului exotic numită Perla Neagră. Dar oare cine era femeia senzațională care a aprins imaginația bărbaților din întreaga lume? Se spune că un student s-ar fi sinucis pentru ea.

Perla Neagră - cine a fost femeia din spatele renumelui?

Perla Neagră s-a numit la naștere Freda Josephine McDonald. A văzut lumina zilei la 3 iunie 1906, la Saint Louis, Missouri în Statele Unite ale Americii.  A fost rodul iubirii dintre o spălătoreasă afro-americană, Carrie McDonald și un producător de instrumente muzicale, un american evreu, Eddie Carson.Viața Josephinei până la 19 ani, în 1925 a fost complicată și plină de drame. Mama sa a mai avut un fiu cu Eddie Carson, apoi acesta i-a părăsit. Mama lor s-a recăsătorit și a mai avut doi copii. Josephine abia a scăpat cu viață dintr-un atac masiv asupra afro-americanilor în Saint Louis în 2 iulie 1917.

Doi ani mai târziu, deși abia avea 13 ani, mama ei a măritat-o cu Willie Wells, un bărbat mult mai în vârstă, dar Josephine a fugit de la el. Se căsătorește la 15 ani, în 1921, cu Willie Baker, de unde va lua numele care o va consacra. Joacă în teatrele din Saint Louis și New York, e acceptată într-o trupă de vodevil, dar în SUA, lupta contra afro-americanilor și segregarea rasială făceau ravagii. Îl va părăsi în 1925, pe Willie Baker și a decis să plece în Europa, când împlinise 19 ani. Așa a ajuns Josephine Baker la Paris.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aici îl va cunoaște pe un poet, Karl Gustav Vollmoeller care îi va găsi vocația! Să danseze pe scena celebrului Cabaret parizian Folies Bergere. Aici, ea va evolua cu sânii goi, purtând doar o fustă realizată din ciorchni de banane. A avut un succes fantastic, dansul ei exotic solicitând-o peste măsură. În permanență își punea pungi de gheață pe sâni ca să îi mențină tari și voluminoși. Rând pe rând, mai multe capitale ale Europei au primit-o!

Perla Neagră  - la București! A venit de două ori la 42 de ani distanță!

În ziua când împlinea 21 de ani, la 3 iunie 1927, s-a căsătorit cu  italianul Giuseppe Abatino, cioplitor în piatră și care își atribuia orogini nobiliare italiene, folosind titlul de conte! La 2 iunie 1928, pe peronul Gării de Nord, ajungea Josephine Baker!  Artista venea de la un turneu de mare succes la Budapesta! A fost așteptată de celebrul Constantin Tănase! A jucat la Cărăbuș, a jucat la Allhambra, lângă Fântâna Sărindar, apărută pe locul fostei Biserici Sărindar, demolate pentru a face loc la finalul secolului al XIX-lea Cercului Militar Național, la intersecția dintre Bulevardul Elisabeta și calea Victoriei.

Perla Neagră, Josephine Baker dat un amplu interviu revistei Rampa care l-a publicat pe 4 iunie 1928, Josephine Baker fiind numită Sirena Tropicelor. A fost un interviu, evident, mediatic, Josephine spunând că a dansat din copilărie, făcând din dans o pasiune permanentă. A susținut că ea a adus la Paris, din SUA dansul „charleston”, pe care francezii l-au adaptat.

La 1 martie 1970, Mihai Nadin publica în revista Teatrul un interviu cu Josephine Baker - Perla Neagră care rememora, venită pentru un concert la festivalul Cerbul de Aur de la Brașov, faptul că la București a avut practic „al treilea debut”, după copilărie și Paris. Pentru că nu se acomoda cu ritmul dirijorului și pianistului, nimeni altul decât marele Gherase Dendrino, Constantin Tănase a înjurat-o efectiv și se pare, deși Perla Neagră nu a înțeles ce spusese „Regele Revistei” românești, înjurătura a avut efect. De aceea Perla Neagră a considerat că la București a debutat a treia oară. Ea a mai spus că venise la București aducând cu ea  un struț și că a primit pentru prestația ei o sumă record la acea dată, pentru dansuri, dar nu a menționat suma.

Perla Neagră - onorată la Panteon pentru lupta din Rezistența Franceză și spionaj pentru Aliați

Josephine Baker era afro-americană și evreică. Evident, la 12 de ani după ce fusese la București, în 1940, ocupația germană  în jumătate din Europa a dat frâu liber antisemitismului și rasismului. Totuși, prin felul ei de a fi, ca emblemă a Parisului, Josephine Baker a participat la petrecerile Ambasadei Italiei lui Mussolini din Paris. A făcut parte din Rezistența Franceză. Spectacolele ei erau paravanul acțiunilor Rezistenței, reușea să ascundă urmăriții, să transmită mesaje importante pentru sabotajele contra ocupanților Axei. În plus, spectacolele ei fiind frecventate de mulți deținători de secrete militare ale Axei, Josephine Baker a fost ea însăși agent secret.

Josephine Baker a adoptat mulți copii orfani de război, de diferite rase, etnii. A trăit în Franța (a devenit cetățean francez în 1937), la Castelul  Milandes din Dordogne mai bine de 20 de ani.  După ani de muncă, drame și sacrificii, starea de sănătate a celebrei Josephine Baker s-a degradat. La 12 aprilie  1975, la aproape 69 de ani, ea s-a stins din cauza unei hemoragii cerebrale. A fost înmormântată pe 19 aprilie 1975, la Cimitirul Monaco din Monte Carlo.

Perla Neagră, Josephine Baker a fost prima femeie afro-americană care a primit dreptul de a avea un cenotaf (mormânt simbolic cu pământ adus de la Saint Louis, de la Paris, de la Castelul Milandes și de la Monaco, fiindcă era prietenă cu Grace de Monaco și prințul Rainier, ea fiind înmormântată acolo) la Panteonul din Paris așezat la 30 noiembrie 2021. Totodată, a fost primul cetățean american care a primit decorația franceză Croix de Guerre, în 1957.