A apărut lista neagră! Dăm năvală la rafturi, dar cumpărăm otravă

A apărut lista neagră! Dăm năvală la rafturi, dar cumpărăm otravăSursa foto: arhiva evz

Deși sunt foarte gustoase, preparatele căutate în această perioadă pot conține foarte multe substanțe nocive, avertizează nutriționiștii.

Pate-ul vegetal, de Post, împreună cu margarina, care alcătuiesc un sandvici simplu și rapid, poate conține chiar și 30 de E-uri, reiese din studiile efectuate de asociația InfoCons.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului la ortodocși ține 40 de zile, începând cu dată de 15 noiembrie 2020 și sfârșind la 25 decembrie 2020.

Ce conține, de fapt, pateul de post?!

În România, după cum bine știm toți, avem o problemă cu alimentele. Toți susținem și am observat cum alimentele noastre sunt la fel de scumpe, dar mai proaste din punct calitativ decât cele din Occident.

EvZ.ro a semnalat în ultimele zile mai multe nereguli.

Dacă sunteți interesați, materialele pot fi citite AICI și AICI

În pateul de Post se regăsesc 15 aditivi alimentari, iar în margarină pot fi identificați șase până la opt aditivi, printre care: E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

Și pâinea poate conține multe E-uri

În pâine se pot găși până la 7 aditivi alimentari, printre care E160 - Beta-caroten, E170 - Carbonat de calciu, E200 - Acid sorbic, E223 - Metabisulfit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E263 - Acetat de calciu, E270 - Acid lactic, E282 - Propionat de calciu, E300 - Acid ascorbic, E304i - Palmitat de ascorbil, E322 - Lecitină, E330 - Acid citric, E471 - Mono și digliceridele acizilor grași, E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași, E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași, E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Pentru a întregi gustarea pot fi adăugate laptele de soia sau o bucată de halva. Un pahar cu lapte de soia poate conține până la 5 E-uri, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

Astfel, doar la o singură masă se adună 38 de aditivi alimentari, scrie TVR.

Ne puteți urmări și pe Google News