Fie că vorbim de ou vopsit, fie de unul din ciocolată, simbolul sărbătorilor pascale poate fi periculos pentru sănătate, întrucât ne aduce în contact cu mai multe categorii de alergeni.
Creștinii ortodocși se pregătesc de Paști și nu e casă încare să nu se facă ouă roșii sau să nu se cumpere ouă din ciocolată. Mai moderni, părinții de la oraș își trimit odraselele la tot felul de „vânători de ouă” prin parcuri. Toate acestea, însă, ascund pericole pentru sănătate. Unele care sunt dovedite de studii de specialitate.
Trei categorii de alergeni
La nivel mondial, potrivit statisticilor oficiale, 334 de milioane de oameni suferă de astm. În România, potrivit Societății Române de Pneumologie, avem între 800.000 și 1 milion de pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație.
Astmul este o boală cronică caracterizată prin atacuri recurente de respirație și respirație șuierătoare, care variază în funcție de severitate și frecvență de la o persoană la alta.
Din paleta de forme de astm, ne interesează cea mai frecventă: astmul bronşic alergic. Asta pentru că el este provocat de o reacţie alergică a organismului la diferiți factori ce provin din mediul înconjurător sau din alimentaţie. Ce lăgătură are acesta cu Paștile?
Dr. Andy Whittamore, șeful Societății de Astm din Marea Britanie, a explicat pentru DailyMai Online că „foarte multe persoane se implică, în această perioadă, în tot felul de activități legate de Paști, cumpără și consumă în neștire ouă de ciocolată, ouă roșii, participă la vânătorile de ouă din parcuri, ceea ce pentru unii bolnavi de astm, și nu numai, poate fi letal”. Din start, aceste acțiuni implică întâlnirea cu trei mari categorii de alergeni. Iată care sunt aceștia:
Polenul și praful
Cum este primăvară și natura revine la viață, polenul e un mare pericol pentru astmaticii care participă la vânătorile de ouă organizate, de regulă, în aer liber. Tot în aer liber dăm și peste praf, care este un factor recunoscut care declanșează astmul, deci nu doar persoanele deja bolnave trebuie să fie atente, ci și oamenii sănătoși. Alergia la polen sau praf poate fi ușor confundată cu o răceală obișnuită: Nasul îți curge, strănuți, ochii îți lăcrimează și e posibil să ai o mâncărime de obicei la ochi, nas, piele sau urechi. Apare, însă, brusc și simptomele dispar la fel de repede. În plus, când ești răcit, spre deosebire de alergia la polen, secreţia nazală este consistentă şi gelatinoasă. Când ai astfel de simptome (inclusiv pentru răceală), cel mai bine eă să mergi la doctor. Automedicație este și ea periculoasă.
Ouăle
Alergia la ou este foarte fecvent întâlnită la copii. Este a doua în topul alergiilor după intoleranța la lactoză. Potrivit statisticilor oficiale, circa 2% dintre copii suferă de acest tip de alergie alimentară, dar din fericire, în jur de 70% dintre ei se vor vindecă până la pubertate. De aceea, pediatrii atrag atenția că părinții trebuie să limiteze numărul de ouă pe care le consumă copiii, luând în considerare și faptul că multe dintre bucatele de pe masa de Paști conțin la rândul lor ouă (drobul, salata de boeuf, cozonaci și prăjituri etc.). Apoi, e periculos și pentru proaspetele mămici, întrucât proteinele din ou pot ajunge la bebeluși direct din laptele matern, așa că trebuie să fie atente la ce și cât mănâncă. Potrivit Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie și Imunologie la Spitalul Regina Maria, alergia la ou se poate manifesta astfel:
● cutanat - cu prurit, apariția leziunilor de tip eczemă/dermatită atopică, sau de tip urticarian cu papulele sau placardele de urticarie sau a unei roșeți numită și eritem;
● respirator- pot să apară manifestări de tip rinită/rinosinuzită cu strănut în salve, scurgere apoasă abundentă din nas, înfundarea nasului, până la greutate în respirație, tuse și chiar accese de astm, cu respirație greoaie și șuierătoare;
● digestiv - pot să apară dureri/crampe abdominale, greață, vărsături și scaune diareice;
● rareori poate să apară anafilaxia, în care la oricare din manifestările mai sus menționate se adaugă greutatea la înghițit și la respirat, amețeli, scăderea tensiunii arteriale.
Ciocolata
Ouăle și iepurașii din ciocolată pot declanșa alergii, atât la copii cât și la adulți. Asta pentru că ele pot conține: lapte (alergia la lactoză); alune, nuci și alte semințe (alergene și ele); cacao; gluten; soia; lecitină etc. Simptomele alergiei la ciocolată sunt, potrivit medicilor, asemănătoare cu cele ale altor tipuri de alergii alementare: dificultăți de respirație, amețeli, greață, vărsături, crampe la stomac, palpitații, erupții cutanate, dureri de cap, confuzie, iritabilitate, etc. Când simțiți măcar două astfel de simptome, mergeți direct la medic. În plus, unele ouă de ciocolată au înăuntru jucării mici, pe care copilașii le pot înghiți.