Pericol uriaș în Mariupol, orașul distrus de ruși. A apărut o epidemie de holeră, mii de persoane pot muri

Pericol uriaș în Mariupol, orașul distrus de ruși. A apărut o epidemie de holeră, mii de persoane pot muriSursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Orașul Mariupol, care a fost ras de pe fața pământului de armata rusă, se confruntă cu o nouă amenințare: holera. Cadavrele zac pe străzi, afară este cald, iar autoritățile se așteaptă la o epidemie care ar putea ucide mii de persoane. Între timp se dau lupte grele în Donbas, iar armata ucraineană suferă pierderi majore.

Primarul din Mariupol, oraş redus la ruine din cauza asediului armatei ruse, a spus că în localitate a apărut holera, în contextul în care sistemele sanitare au fost distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Există o epidemie de dizenterie și holeră. Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori din păcate, cu aceste focare de infecție, va mai face mii de victime în Mariupol”, a declarat  Vadim Boichenko la televiziunea națională.

Primarul a făcut apel la Națiunile Unite și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să creeze un coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămași să părăsească orașul, care se află în prezent sub control rusesc, transmite Mediafax.

„Vremea este caldă. Mai sunt cadavre pe străzile orașului, mai ales sub dărâmăturile clădirilor rezidențiale. În unele blocuri, este imposibil să treci pe lângă, din cauza mirosului de carne umană intrată în putrefacție”, a declarat un locuitor din Mariupol, care nu a vrut să fie numit din motive de securitate.

Lupte grele în Donbas

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că în Dombas se dau lupte crâncene.

„Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii – asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat – calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile“, a declarat Volodimir Zelenski.

Pierderi mari

Ucraina se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă pe fronturile pe care le apără în fața trupelor rusești. Informațiile nu sunt dintre cele mai optimiste. În fiecare zi trupele Kievului înregistrează între 600 și 1.000 de victime, atât morți în acțiune, cât și răniți în război.

Serviciile de informaţii militare ucrainene apreciază că Rusia ar putea continua războiul încă un an. Astfel, artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene. Kievul are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, informează agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.