Evenimentul Zilei > International > Pericol NUCLEAR în BELGIA? Toată POPULAȚIA va primi pastile de iod PREVENTIV împotriva RADIAȚIILOR
Pericol NUCLEAR în BELGIA? Toată POPULAȚIA va primi pastile de iod PREVENTIV împotriva RADIAȚIILOR

Pericol NUCLEAR în BELGIA? Toată POPULAȚIA va primi pastile de iod PREVENTIV împotriva RADIAȚIILOR

Toată populația Belgiei, aproximativ 11 milioane de oameni, va primi pastile de iod pentru a permite protejarea tiroidei împotirva radiațiilor. Acesta este un gest preventiv și a fost anunțat de ministrul sănătății, Maggie De Block, citată de presa belgiană.

Potrivit Agerpres, măsura se aplică, momentan, doar oamenilor care locuiesc într-un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralelor nucleare Tihange, aflată în sudul țării, și Doel, aflată în nordul Belgiei. Măsura se aplică și pentru cei care au domiciliul lângă centralele de la Chooz (Franța) și Brossele (Olanda).

Guvernul federal a luat această decizie ca urmare a unui aviz al Consiliului Superior al Sănătății. Instituția a recomandat distribuirea pastilelelor de iod.

Totodată, ministrul nu a precizat costul și perioada de implementare a deciziei.

Decizia vine ca urmare a dezbaterii aprinse privind siguranța centralelor nucleare din Belgia, dar mai ales a celor din țările veine. Germania și Luxemburg au solicitat, în urmă cu o săptămână, ca reactoarele Doel 3 și Tihange 2, la care au fost găsite mii de fisuri în cuve, să fie oprite temporar pentru efectuarea unor teste suplimentare.