Pericol mare de Sărbători: trei supermarketuri prinse că reambalează carne expirată
- Mihai Şoica
- 21 decembrie 2011, 20:13
Protecţia Consumatorului i-a prins în flagrant la prima oră a dimineţii, pentru că existau de mai mult timp suspiciuni de "reciclare" a cărnii. E vorba de reţelele comerciale mari, în care toată lumea are încredere.
În ultimele trei zilei, trei supermarket-uri din Cluj Napoca au fost amendate cu suma maximă prevăzută de lege, 30.000 de lei, de către Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) pentru că au repus în vânzare carne expirată.
Potrivit lui Mircea Radu, şeful OPC Cluj, în ultima vreme se constată că marile lanţuri de magazine reambalează şi reetichetează marfa care a expirat, astfel încât sănătatea consumatorilor poate avea de suferit.
Carnea expirată seara a redevenit proaspătă dimineaţa
Pentru a-i lua prin surprindere pe angajaţii acestor supermagazine, inspectorii OPC au mers în control ori la prima oră a dimineţii, ori la închiderea programului. Rezultatul este şocant.
Luni, 19 decembrie 2011. Control fulger la hipermaketul Real. Inspectorii au verificat duminică seara produsele care urmau să expire a doua zi. Luni dimineaţa, imediat după ce magazinul a fost deschis, când au mers în control oficial, aceste produse nu au mai fost descoperite în camera frigorifică special amenajată pentru produsele din carne care au expirat şi care urmează a fi trimise la Protan, pentru a fi incinerate. "Singura explicaţie ar fi că aceste produse din carne au fost gătite şi vândute în autoservirea din magazin". La Billa, icrele şi carnea sunt redatate cu alt termen de expirare
Marţi, 20 decembrie 2011, ora 8.00, supermaketul Billa din centrul Clujului. Angajaţii au fost prinşi de inspectori în timp ce redatau produsele cu altă dată de expirare. Inspectorul şef al OPC Cluj, Mircea Radu, spune că la Billa au fost descoperite caserole goale de carne în timp ce produsele nu erau niciunde. "În gestiune există documente de retrageere a mărfii expirate dar fizic această marfă nu este niciunde. Se dă jos eticheta şi ambalajul original după care se repune la vânzare. Cei de la Protan care ridică marfa nu au o evidenţă clară asupra acesteia. Nu se scrie că se ia carne. Pot să ia orice pentru că evidenţa este la kilogram". La Cora există indicii clare că 50 kg de carne au fost reambalate
Marţi, 20 decembrie, ora 21.00, supermarketul Cora. Inspectorii au descoperit aceeaşi metodă de reambalare a mărfii expirate. La Cora, lucrurile par a fi şi mai grave, deoarece au fost descoperite caserolele care conţineau produse din carne care a expirat, dar nu a fost descoperită marfa. "În sala unde se ambalează carnea am descoperit caserolele în care au fost produsele expirate, dar nu am găsit carnea. În plus, am descoperit angajaţi ai Cora care ambalau carne, deşi în autorizaţia de funcţionare se arată clar că nu au acest drept.
La Cora există suspiciunea că 50 de kilograme de carne au fost repuse în consum. Mircea Radu spune că inspectorii au fotografiat toate produsele care urmau să expire astfel încât să nu existe suspiciunea unor controale inventate.