PERICOL în județul Brăila. AFACERILE PENALE ale baronului Bunea Stancu au lăsat drumurile ÎN VOIA IERNII

PERICOL în județul Brăila. AFACERILE PENALE ale baronului Bunea Stancu au lăsat drumurile ÎN VOIA IERNII

La aproape un an după ce urgia zăpezii a lovit Brăila, unul dintre județele cele mai afectate de viscol și zăpadă în ianuarie 2014 nu are, acum, contract cu nicio firmă pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, deși meteorologii anunță, iarăși, cod portocaliu în acea parte a țării. Județul a rămas „descoperit” în plină iarnă deoarece licitaţia pentru firmele de deszăpezire a fost amânată, la scurt timp după ce vicepreşedintele Florin Mija a fost reţinut pentru corupţie, în acelaşi dosar în care este arestat și Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al Consiliului Județean. Așa cum a relatat „Evenimentul ziliei”, la începutul anului baronul se afla în Austria, în concediu, atunci când a lovit urgia zăpezii și a amenințat o jurnalistă de la B1TVcu „două picioare în gură”, după ce aceasta i-a reproșat faptul că a fost în vacanță în zilele în care Brăila s-a aflat sub nămeți.

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila au anunțat că licitaţia pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire a drumurilor judeţene a fost amânată după ce vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

Ulterior, nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia organizată pe 3 decembrie de Consiliul Judeţean Brăila pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire a drumurilor judeţene, astfel că, în aceste condiţii, autorităţile judeţene au propus colaborarea cu primăriile din judeţ, transmite mediafax.ro.

Practic, în cazul în care este nevoie de deszăpezire, în urma înţelegerii cu Consiliul Judeţean, primăriile trebuie să acţioneze pentru a curăţa drumurile judeţene de zăpadă, însă în multe cazuri unităţile administrativ- teritoriale nu au utilajele necesare operaţiunilor de deszăpezire, şi nici licenţă pentru activităţi de deszăpezire pe drumurile judeţene.

În judeţul Brăila, ninge neîntrerupt de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, iar ca urmare, reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila s-au întrunit în şedinţă extraordinară şi au stabilit o serie de măsuri. Astfel, primăriile trebuie să instituie serviciul de permanenţă, să asigure din timp transportul spre spitale al persoanelor care necesită tratament prin dializă, precum şi al gravidelor care trebuie să nască la termen în această perioadă, să asigure rezervele de hrană, apă şi medicamente către populaţie şi să pregătească spaţiile de cazare pentru persoanele surprinse în trafic.

De asemenea, primăriile trebuie să coopereze în permanenţă cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere pentru a cunoaşte în orice moment condiţiile de trafic, precum şi cu specialiştii Direcţiei de drumuri judeţene şi naţionale, pentru a fi la curent cu starea drumurilor şi cu eventualele situaţii de blocare sau îngreunare a circulaţiei pe anumite porţiuni, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului îngheţat ori acoperit de polei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a luat hotărârea ca la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi al Garnizoanei Brăila să se constituie echipe formate din 10 - 15 militari, care să intervină punctual la potenţiale situaţii de urgenţă determinate de vremea rea.

În funcţie de evoluţia situaţiei operative, la ordinul preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, forţele şi mijloacele de intervenţie pot fi suplimentate pentru gestionarea efectelor fenomenele meteorologice prognozate.

De asemenea, s-a dispus monitorizarea stării drumurilor judeţene şi naţionale de către echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, instituirea de filtre de informare a participanţilor la trafic şi efectuarea de controale cu privire la asigurarea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, dar şi asigurarea de către Poliţie a intervenţiei echipajelor din cadrul ISU şi SAJ Brăila.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, valabilă pentru 34 de judeţe, între care şi Brăila, de duminică, de la ora 20.00 până luni la ora 23.00.

Potrivit meteorologilor, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei. În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada, potrivit atenţionării.

Episodul în care a amenințat o jurnalistă

La scurt timp după ce s-a întors din Austria, Bunea Stancu a ținut o conferință de presă, în prezența ministrului Apărării, Mircea Dușa.  În momentul în care o jurnalistă l-a întrebat dacă își va da demisia, așa cum a procedat prefectul de Brăila, Gheorghi Obreja, criticat pentru modul în care a gestionat deszăpezirea în județul Brăila, preşedintele CJ a răspuns: „Nu știu de unde sunteți, dar dacă sunteți de la presă, vă rog să fiți politicoasă. Puneți mâna și citiți și vedeți legea cum se ajunge la Consiliu Județean. Am fost activ și dacă nu am fost aici.”.

La finalul conferinței de presă, Gheorghe Bunea Stancu s-a auzit în microfoanele aflate pe masă cum îi spune unei persoane din apropiere că nu stă de vorbă cu "niște fâțe". De asemenea, a fost auzită şi remarca „niște obraznici”. Ulterior, schimbul de replici cu jurnalista care l-a întrebat pe Bunea Stancu dacă își va da demisia a continuat la ieșirea din sala de conferință. „Băi, să-ți trimit demisia, mă. Unde vrei să-ţi trimit demisia?”, a întrebat-o Bunea Stancu pe jurnalistă. „Domnule președinte, v-am vorbit frumos! Cum vă permiteți să vorbiți așa cu noi?”, a întreabat jurnalista, dar și un alt ziarist. „Nu aveți pic de bun simț. Nesimțire”, mai spune preşedintele CJ Brăila.

Așa cum arăta EVZ la acea vreme, şeful CJ Brăila a ameninţat chiar să îi va da jurnalistei două picioare în gură. „Niște obraznici, mă. Niște fâțe. Îi dau două picioare în gură. Băi, să-ți trimit demisia, mă. Niște nesimțiți. Nu aveți pic de bun simț”, a mai spus baronul, în timp ce părăsea sala de conferință.