Pericol în Capitală! Jumătate din bucureșteni, fără scăpare
- Georgeta Petrovici
- 29 februarie 2020, 23:44
Adăposturile de apărare civilă sunt insuficiente în Capitală. În caz de necesitate, doar jumătate dintre bucureșteni ar avea unde să se adăpostească. Situația e la fel de gravă și în restul țării.
Adăposturile antieriene sunt, cel puțin în Capitală, locuri pe care le știu foarte puțini oameni. În majoritatea cazurilor au fost transformate în locuri de depozitare. Realitatea e însă mai dură: dacă mâine ar avea loc un atac în București, doar jumătate din populație ar avea unde se ascunde, folosind toate adăposturile existente, inclusiv subsolurile metroului și parcările din oraș.
Ministrul Apărării vorbește despre pericolele la care este expusă România. ”Cea mai îngrijorătoare evoluție este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie autoasumată în bazinul Marii Negre. De-a dreptul îngrijorătoare este evoluția la nivelul procedurii de achiziție pentru corvete multifuncționale”, a declarat ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.
Semnalul de alarmă tras de oficial ar trebui să îi pună în gardă pe cei responsabili de protecția civilă. Majoritatea adăposturilor antiaeriene sunt construite înainte de 1990. Locatarii care știu de existența acestora în imobilele în care locuiesc, spun că spun accesul e dificil.
Unele au fost transformate în depozite pentru orice duce un om în pivniță: de la murături la biciclete nefolosite. Cele mai multe dintre adăposturile Capitalei sunt în grija locatarilor și doar câteva zeci în grija statului sau a operatorilor economici. Cele existente trebuie evidențiate printr-un semn distinctiv: un triunghi albastru pe un fond portocaliu.
Sursa: Tvr.ro
Sursa foto: gds.ro