Vladimir Putin a cerut să fie aduse pe Insula Șerpilor sisteme de rachete antiaeriene. Locația este foarte valoroasă pentru ruși, mai ales că este punctul din care pot să urmărească Odessa, Delta Dunării şi baza militară de la Kogălniceanu. Liderul de la Kremlin ar putea face rău României, spun experții.
Insula Şerpilor este un punct strategic pentru ruși, iar rachetele antiaeriene deja au fost aduse la locație. Experții militari spun că Vladimir Putin vrea să pună mâna pe Marea Neagră, iar România riscă să piardă gazele din zonă.
Imaginile satelitare au arătat că Rusia a plasat pe Insula Șerpilor sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Tor, cât şi Panţîr, sisteme antiaeriene cu raza medie.
Vladimir Putin a cerut să fie aduse și puternice sisteme de rachete sau sisteme de bruiaj care încearcă să zădărnicească orice activitate militară în zonă. Rușii au amplasat trei sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, două sisteme de rachete antiaeriene Tor (mobile şi autopropulsate, cod NATO Gauntlet), patru sisteme de apărare antiaeriană Panţîr- S1 (mobile şi autopropulsate, cod NATO SA-22 Greyhound), precum şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj. Armata nu a uitat nici de sistemele de război electronic și de un echipament Kret.
Rușii au adus rachete pe Insula Șerpilor
Potrivit imagilor, rușii au mai adus în zona insulei mai multe nave mari de desant și un sistem Tor pe puntea unei nave de debarcare din clasa Dyugon (Proiect 21820), la aproximativ 3 kilometri de locație.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a declarat, în mai, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vădim Skibiţki.
Aurel Cazacu, analist militar, a declarat: „Nu cred că Putin va accepta că România să exploateze gazele din Marea Neagră, din sectorul de lângă Insula Şerpilor. Şi nu pentru că are nevoie de aceste resurse, dar pentru că o eventuală exploatare exclusiv românească a acestor gaze ar scădea dependenţa ţărilor UE de exporturile ruseşti.
S-ar micşora astfel serios puterea de negociere a Moscovei. În plus, Putin vrea să stăpânească Marea Neagră şi astfel demonstrează ruşilor, dar şi aliaţilor Moscovei că este o mare putere în zonă. Oricum, dacă situaţia rămâne cum este acum, România va putea exploata gazele din zonă cu riscuri mari, pentru că ruşii vor fi predispuşi la diverse diversiuni care pot escalada situaţia de securitate din proximitatea Insulei Şerpilor.”
Vladimir Putin vrea să pună mâna pe Marea Neagră
Și fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, a declarat că Vladimir Putin este foarte interesat de Insula Șerpilor.
„De acolo pot sta cu ochii pe Odessa, dar şi pe partea vestică a litoralului ucrainean. Mai mult, foarte important pentru noi, de pe Insula Şerpilor ruşii pot supraveghea cu uşurinţă Delta Dunării, Constanţa şi chiar Baza Mihail Kogălniceanu. În plus, aşa cum nu mai recunosc mai multe tratate internaţionale, ruşii vor contesta cu siguranţă decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România a primit 9.700 km2 de spaţii maritime, platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră. Astfel, România va avea probleme mari în demersurile de exploatare a gazelor din zonă.
Trebuie spus că, din punct de vedere legal, Insula Şerpilor nu a fost nici măcar pentru un minut a ruşilor. După cel de-Al Doilea Război Mondial, în tratatele de pace, Insula Şerpilor era a României, dar a fost cedată ruşilor prin anii ’50 de Gheorghe Gheorghiu Dej fără prea multe explicaţii. Ulterior, România şi URSS au purtat, timp de 20 de ani, mai multe runde de negocieri fără rezultat, pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor exclusive economice în Marea Neagră. În final, problema s-a rezolvat la Haga, unde România a primit zona economică exclusivă”, potrivit Adevărul.