Evenimentul Zilei > Vremea > Pericol colosal pe planetă! Proiectul Copernicus confirmă alerta mondială
Pericol colosal pe planetă! Proiectul Copernicus confirmă alerta mondială

Pericol colosal pe planetă! Proiectul Copernicus confirmă alerta mondială

Ce s-a întâmplat pe planetă în luna noiembrie a generat alerta mondială în rândul marilor puteri, ai căror reprezentanţi sunt foarte îngrijoraţi din cauza ultimelor concluzii ale serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, cu privire la Terra.

Astfel, noiembrie 2020 a fost cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată în lume. Acestea sunt datele prezentate de serviciul european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus. În acest context, climatologii evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă,

În cele 12 luni (decembrie 2019 şi noiembrie 2020) s-a observat o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială. Aceste oncluzii ale specialiştilor Copernicus se regăsesc în bilanţul climatic lunar care a fost publicat luni.

Planeta se apropie de valorile-limită

Aşa cum ştiu deja cei care urmăresc ştirile despre încălzirea globală, ultimii 5 ani au fost deja cei mai calzi înregistraţi vreodată pe planetă, iar cifra anunţată apropie periculos de mult Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris. Ce s-a făcut la acea vreme se pare că nu a avut un efect prea mare.

Pentru a limita impactul devastator al furtunilor, secetelor şi valurilor de caniculă, pactul a fost semnat în 2015 de circa 200 de state care s-au angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Era vizată limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius sau, în cel mai rău caz, cu cel mult 2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

„În condiţiile în care planeta noastră s-a încălzit deja cu peste 1 grad Celsius, temperatura sa medie creşte în continuare, în medie, cu 0,2 grade Celsius per deceniu de la sfârşitul anilor 1970, au dezvăluit administratorii programului Copernicus în bilanţul lor climatic lunar”, arată Agerpres, care a preluat AFP.

Recordul negativ a fost depăşit

Revenind la situaţia cu privire la luna noiembrie, trebuie spus că la nivel global, temperatura a depăşit cu 0,13 grade Celsius recordul precedent deţinut la egalitate de lunile noiembrie 2016 şi noiembrie 2019. Asta a însemnat o creştere semnificativă, cu 0,77 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile noiembrie în perioada 1981-2010.

„Aceste recorduri de temperatură) sunt în concordanţă cu tendinţa pe termen lung de încălzire globală”, a declarat directorul serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, Carlo Buontempo. Acesta a lansat un apel în direcţia liderilor politici pe care i-a rugat să „vadă aceste recorduri drept semnale de alarmă şi să caute cele mai bune modalităţi de a respecta angajamentele Acordului de la Paris”.

sursa: Agerpres