Prea mult răsfăţ sau prea multă autoritate transformă copiii în mici monştri şi îi fac greu de stăpânit.
Am o fetiţă în vârstă de 3 ani. Are o personalitate extrem de puternică, este foarte voluntară şi încăpăţânată. De asemenea, este foarte curioasă şi are nevoie să fie provocată în permanenţă ca să nu se plictisească. Dacă se plictiseşte, devine dificilă şi foarte greu de «controlat».
Ce-i drept, cred că am şi răsfăţat-o şi a ajuns să creadă că poate face cam orice şi nu prea este dispusă să accepte când i se spune că anumite lucruri nu pot fi făcute de ea sau nu este bine să le facă sau sunt periculoase pentru un copil aşa mic....", povesteşte Dan, pe forumul evz.ro. De la mamă la mămică şi de la tată la tătic
Pentru părinţii în căutare de răspunsuri, metoda de comunicare ESPERE, inventată de psihosociologul şi scriitorul francez Jacques Salomé, propune soluţii inedite de rela ţionare cu cei mici, dar şi cu partenerul de viaţă, cu rudele sau colegii de serviciu. "Pe relaţia părinte-copil se construieşte tot ce este un om, felul în care părintele comunică cu un copil îl va ajuta să crească autonom, independent, cu încredere în el", argumentează Claudia Jimeno, psiholog, consultant şi trainer în comunicare relaţională în metoda ESPERE. Ea recomandă părinţilor să ţină cont de două dimensiuni parentale în relaţia cu copiii şi să încerce să le echilibreze. "Există dimensiunea mamă-mămică şi tată-tătic.
Prima este cea care restricţionează, care spune NU, autorizează, pune limite şi care dă siguranţă copilului. Dacă aceasta lipseşte copilul se va simţi nesigur, dacă însă e într-o doză prea mare se va simţi contrâns. Cea de-a doua dimensiune, de mămică şi de tătic, este cea care spune DA, care răsfaţă, oferă şi primeşte. Dacă însă devine dominantă, copilul va ajunge să creadă că lumea se învârte în jurul lui, dacă este prea puţină nu se va simţi iubit, valorizat. Are de suferit încrederea în el", mai explică expertul în metoda de comunicare ESPERE.
Adulţii violenţi redevin copii!
Pentru a nu ajunge să folosiţi violenţa în relaţia cu propriii copii, e foarte important să învăţaţi să vă controlaţi. "Când un părinte e nervos, de fapt, se simte neputincios. Atunci se trezeşte ex-copilul din el, practic, se confruntă doi copii. ESPERE aju tă părinţii să depăşească aceaste situaţii, să poată relaţiona cu propriii copii.
Metoda este foarte practică şi ne ajută să avem relaţii sănătoase, în armonie, să ne înţelegem mai bine cu ceilalţi, să reducem frecvenţa conflictelor", adaugă psihologul Claudia Jimeno. "Pe relaţia părinte copil se contruieşte tot ce este un om. Părintele e cel care îl ajută să devină autonom, să aibă încredere în el." - CLAUDIA JIMENO, psiholog şi trainer în medoda ESPERE
Câştigă invitaţii la ateliere care te învaţă să comunici
Centrul de Dezvoltare Personală AMANESER, cu sprijinul lui Jacques Salomé, creatorul metodei ESPERE, organizează în 27 şi 28 octombrie 2012 Atelierul de Comunicare "Relaţia adult - copil: de la haos la armonie". Costul acestui atelier este, în mod normal, de 190 euro de persoană. Cu ajutorul EVZ, poţi câştiga invitaţii la acest atelier sau la o conferinţa care te va familiariza cu metoda ESPERE.
Răspunde-ne printr-un comentariu la articolul de pe site, la întrebarea: "Care sunt dificultăţile cu care te confrunţi în relaţia cu copilul tău?".
Premiile puse în joc constau în: patru invitaţii de două zile fiecare pentru atelierul care are loc în 27 şi 28 octombrie şi trei invitaţii la conferinţa din 25 octombire, ora 19.30, de la Plaza Hotel din Bucureşti cu tema "Cheia unei relaţii sănătoase cu copilul tău ". Pentru mai multe detalii şi înscrieri: e-mail amaneser@ amaneser.ro sau telefon 0723.396.368.