Evenimentul Zilei > Justitie > Percheziții la Muzeele de Istorie din Cluj și Bistrița. O vază din aur a stârnit interesul polițiștilor
Percheziții la Muzeele de Istorie din Cluj și Bistrița. O vază din aur a stârnit interesul polițiștilor

Percheziții la Muzeele de Istorie din Cluj și Bistrița. O vază din aur a stârnit interesul polițiștilor

Afacerile cu obiecte din patrimoniul național au intrat în atenția polițiștilor clujeni după ce un obiect de valoare, o vază din aur, care ar fi fost găsită în Cetatea Bistriței, ar fi fost supraevaluat, astfel încât cel care a găsit-o să primească mai mulți bani de la bugetul de stat.

Polițiștii clujeni care se ocupă de anchetă susțin că vaza din aur ar fi fost găsită într-un sit arheologic, cunoscut de Muzeul de Istorie din Bistrița de către un căutător de comori. ”Acest căutător a intrat în sit-ul arheologic unde nu avea autorizație să intre. El ca persoană era autorizat să folosească un detector de metale pe care îl folosea în activitatea lui dar nu putea intra în sit-ul respectiv. Obiectul descoperit, o vază din aur a fost predat la Muzeul de Istorie din Bistrița”, a spus unul dintre polițișitii care se ocupă de anchetă.

Din primele informații, cel care a descoperit obiectul prețios, ar fi primit 55.000 de lei, cu mult peste valoarea adevărată a vazei din aur. ”Din câte am aflat, vaza din aur a fost estimaă la 30.000 de euro, iar persoana în cauză ar fi primit deja 55.000 de lei. Râmâne să facem o expertiză reală a obiectului descoperită”, a mai spus polițistul.

În cursul zilei de ieri, polițiștii de la IPJ Cluj au efectuat mai multe percheziții, la Muzeul de Istorie din Cluj și din Bistrița. Au fost percheziționate biroului istoricilor Mihai Rotea de la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca și cel al lui Cornelius Gaiu de la Muzeul de Istorie din Bistrița. Surse judiciare, mai susțin că locuința istoricului Gaiu a fost percheziționată deoarece există suspiciuni că acesta s-ar ocupa și cu traficul de obiecte de patrimoniu.