Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIŢII la Carpatica. Anchetatorii DEZVĂLUIE cum au FALSIFICAT oamenii lui Ilie Carabulea DATE FINANCIARE ca să ÎNŞELE ASF
PERCHEZIŢII la Carpatica. Anchetatorii DEZVĂLUIE cum au FALSIFICAT oamenii lui Ilie Carabulea DATE FINANCIARE ca să ÎNŞELE ASF

PERCHEZIŢII la Carpatica. Anchetatorii DEZVĂLUIE cum au FALSIFICAT oamenii lui Ilie Carabulea DATE FINANCIARE ca să ÎNŞELE ASF

Poliţiştii şi procurorii DIICOT efectuează percheziţii la sediile societăţii de asigurări Carpatica din Bucureşti şi Sibiu. Din informaţiile furnizate de Poliţia Română reiese că, la nivelul conducerii societăţii s-a constituit un adevărat grup infracţional organizat, format din membri ai Consiliului de Administraţie, care a falsificat datele reale pentru a proteja interesele firmei, deşi Carpatica nu mai îndeplinea condiţiile de insolvabilitate. La sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, patru persoane controlate de Ilie Carabulea au încercat să muşamalizeze un deficit de rezervă de daună de peste 100 de milioane de lei astfel încât să inflenţeze controalele ASF. Cei vizaţi vor fi conduşi la audieri la Alba Iulia.

Anchetatorii explică că Oprea Carabulea –împuetrnicitului acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa şi Angela Toncescu au constituit un grup infracţional organizat in scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale CARPATICA Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România. Cei patru, profitând de funcţiile deţinute, au efectuat demersuri pentru a tergiversa şi influenţa rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) faţă de societatea de asigurări deţinuta şi controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună.  

Întrucât societatea CARPATICA Asig avea o situaţie financiară precară, şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor, la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015 cei patru au pus la cale un plan de “salvare” a societrăţii.
 Astfel, la sfârşitul anului 2014, s-a efectuat inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii şi a tranzacţiilor privind activitatea de asigurare, constatându-se un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei şi provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei. Deficitul de rezervă a fost comunicat conducerii societăţii, însă la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere.
Din cauza faptului că înregistrarea rezultatului inventarierii efectuate conducea la majorarea necesarului de capital pe care acţionarul trebuie să-l aducă pentru ca societatea să atingă valorile prevăzute de lege a indicatorilor financiari,  Oprea Carabulea,  împuternicitul acţionarului semnificativ indirect Ilie Carabulea, împreună cu ceilalţi membri ai grupului, ce deţineau funcţii în Consiliul de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România, transmite Poliţia Română.
Astfel, aceştia, profitând de funcţiile deţinute au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurări deţinuta şi controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună.
De asemenea, la nivelul departamentului IT, prin intermediul directorul IT Ana Popa, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de daună. Astfel, au fost  introduse date nereale sau operate modificări în programul  „Iris”. Spre exemplu: nepreluarea de plăţi, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuată, neînchiderea dosarelor de daună cu plata finalizată. Scopul acestor alterări de date informatice fiind cel de a influenţa indicatorii financiari ai companiei, arată anchetatorii. Prin aceste manevre s-a urmărit ca societatea Carpatica Asig să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcţiona pe piaţa asigurărilor.