Percheziții într-un adăpost de câini. Proprietarii, acuzați că au omorât mai multe animale ilegal
- Ionel Sclavone
- 19 septembrie 2024, 16:04
Percheziții într-un adăpost pentru câini fără stăpân din județul Mureș. Proprietarii sunt acuzați că ar fi omorât ilegal mai multe animale ridicate de pe străzile municipiului Mediaș.
Polițiștii din cadrul IPJ Mureș au anunțat că au descins la un adăpost privat pentru câini fără stăpân din Mediaș. De aici au ridicat mai multe documente și mijloace materiale de probă.
Percheziții într-un dosar penal
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Mureş au descins la sediul și la punctul de lucru al unui adăpost privat pentru câini maidanezi. Ancheta vizează săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uciderea cu intenţie a animalelor fără drept.
„La data de 19 septembrie 2024, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Mureş, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, au efectuat două percheziţii, la sediul şi punctul de lucru ale unui adăpost privat pentru câini fără stăpân, din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uciderea cu intenţie a animalelor fără drept”, se arată într-un comunicat al Poliției din Mureș.
În cadrul acestor percheziții sunt ridicate decizii emise de o instituție din județul Mureș, care permit eutanasierea mai multor câini maidanezi.
„Cercetările vizează emiterea de către o instituţie, din judeţul Mureş, a unor decizii de eutanasiere şi ucidere, fără drept, a mai multor exemplare canine, în cadrul unui contract de prestări servicii, întocmit în mod ilegal, cu un adăpost pentru câini fără stăpân din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu”, precizează IPJ.
Percheziții la o instituție publică
Alte percheziții, susțin reprezentanții Poliției Mureș au loc la sediul unei instituții. De aici sunt ridicate alte documente și probe materiale necesare în ancheta penală. Activitățile sunt coordonate de un procuror din Mureș.
„De asemenea, la sediul unei instituţii din judeţul Mureş, poliţiştii pentru protecţia animalelor şi poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au dispus ridicarea de obiecte şi înscrisuri, în legătură cu prezenta cauză (...). Activităţile continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, sub supravegherea unităţii de parchet competente”, a subliniat IPJ Mureş.
Potrivit sursei citate, la aceste percheziții au participat și polițiști din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Animalelor, Biroului pentru Protecţia Animalelor Sibiu, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, Poliţiei municipiului Târnăveni. De asemenea, a fost prezent și un inspector de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.
De asemenea, percheziţiile au fost sprijinite de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Sibiu.
Proiect de lege pentru interzicerea eutanasierii câinilor fără stăpâni
Un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară propune interzicerea eutanasierii câinilor fără stăpân aflați într-o stare bună de sănătate. Aceștia vor fi ținuți în adăposturi până vor fi revendicați sau adoptați. Proiectul stabilește în mod expres că „eutanasia câinilor sănătoși este interzisă”. În aceste zile se fac percheziții la Mediaș, într-un dosar penal.
„Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, până la revendicare sau adopție. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare prin afișare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat, precum și prin programe şi evenimente de încurajare a adopţiei”, prevede proiectul de lege.
Pe cale de consecință dacă legea va intra în vigoare, vor fi eutanasiați doar câinii grav bolnavi, cu boli incurabile, după ce au fost examinați de un medic veterinar. La examinare vor putea asista și reprezentanți ai organizațiilor de protecție a animalelor, pentru a nu exista controverse ulterioare.
Percheziții la Mediaș. Prin eutanasiere, se înțelege sacrificarea câinilor bolnavi prin procedee rapide și nedureroase, aceasta find singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor bolnave incurabil sau grav rănite. În prezent, legea acordă un răgaz de 14 zile lucrătoare pentru revendicarea sau adoptarea câinilor din adăposturi. După depășirea acestui termen, câinii nerevendicați sau neadoptați pot fi eutanasiați, chiar dacă sunt sănătoși.