Câinii fără stăpân, o afacere bănoasă. Sute de milioane de euro, cheltuiți pentru gestionarea maidanezilor

Câinii fără stăpân, o afacere bănoasă. Sute de milioane de euro, cheltuiți pentru gestionarea maidanezilorSursa: Facebook Ionuț Chivoiu

În ultimii 20 ani, în România s-au cheltuit nu mai puțin de 750 de milioane de euro pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceștia nu au dispărut însă de pe străzi. Asociațiile de protecție a animalelor spun că există o soluție mai ieftină, care ar rezolva această problemă.

Cazul femeii ucise de câini pe malul lacului Morii a readus în discuție problema câinilor fără stăpân în România. Deși s-au chetuiți sume uriașe de bani, maidanezii sunt tot pe strazi.

Potrivit unui studiu al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Asociației PETA Germania, în perioada 2001 - 2021, au fost ridicați de pe străzi 2,2 milioane de câini fără stăpăn. Dintre aceștia, 1,03 milioane au fost uciși sau a murit din cauza condițiilor precare din adăposturile primăriile sau ale firmelor partenere. În total s-ar fi cheltuit pentru această activitate 750 de milioane de euro.

„De 20 de ani, autoritățile au avut acces la informație și la concluziile studiilor efectuate de instituții de specialitate. Toate acestea au arătat că uciderea în masă a câinilor este, pe lângă imorală și crudă, și complet ineficientă. Așa s-a născut o afacere extrem de profitabilă fie prin gestionarea directă a câinilor fără stăpân, prin Serviciile publice ale Primăriilor, fie prin încheierea de parteneriate cu SRL-uri, în scopul capturării și uciderii animalelor.

Adăposturile prin care se scurg sute de milioane de euro pentru așa-zisele acțiuni de „hrănire, tratare, cazare, îngrijire” a câinilor, până la ziua „eutanasierii”, sunt în fapt lagăre de exterminare în care câinii mor lent din lipsa apei, a hranei sau a bolilor“, potrivit unui comunicat de presă al FNPA.

Trebuie găsită o soluție

Asociațiile de protecție a animalelor spun că ar fi mult mai ieftin și mai uman ca animalele să fie sterilizate. Doar așa va fi rezovată problema maidanezilor pe termen lung.

„Ignoranța și/sau dezinteresul autorităților în aplicarea unei strategii corecte, etice, eficiente și mult mai ieftine, împiedică România să rezolve definitiv situația animalelor fără stăpân. România a rămas singură țară din est care încă ucide continuu. Fiind o metodă total ineficientă, uciderea câinilor nu va conduce niciodată la dispariția lor din stradă. Cum să întreții o afacere decât prin a menține „obiectul muncii”?!

Încă din 2013, legislația prevede obligativitatea sterilizării și mai prevede că primăriile pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân. Bugete există dacă luăm în considerare prețurile exorbitante plătite de unele primării pentru gestionarea câinilor prin ucidere“, se mai arată în comunicatul de presă.

Program național

România are nevoie de un program național, pentru că măsurile luate până acum au fost ineficiente. „În interesul oamenilor şi animalelor, situaţia câinilor din România trebuie într-un final rezolvată într-un mod durabil și etic. Nenumărați câini au fost uciși în ultimii ani, iar studiile arată că programul de prindere și ucidere nu a adus nicio schimbare - cu excepția unei suferințe masive a animalelor.

Numărul cainilor fără stăpân rămâne neschimbat. Soluția este evidentă – avem nevoie în România ca Statul să implementeze un program de sterilizare la nivel național. În acest fel, înmulțirea câinilor fără adăpost din România ar putea fi oprită. Deci toți ar fi niște câștigători - şi societatea și câinii“, a spus Jana Hoger, reprezentant al PETA Germania, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News