Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIȚII. Cum își creșteau veniturile şefii depoului de locomotive din Timişoara, liderul de sindicat şi 22 de mecanici? Simplu: AU FURAT motorină de peste 1 MILION DE EURO I GALERIE FOTO-VIDEO
PERCHEZIȚII. Cum își creșteau veniturile şefii depoului de locomotive din Timişoara, liderul de sindicat şi 22 de mecanici?  Simplu: AU FURAT motorină de peste 1 MILION DE EURO I GALERIE FOTO-VIDEO

PERCHEZIȚII. Cum își creșteau veniturile şefii depoului de locomotive din Timişoara, liderul de sindicat şi 22 de mecanici? Simplu: AU FURAT motorină de peste 1 MILION DE EURO I GALERIE FOTO-VIDEO

Poliţiştii Direcţiei Transporturi din cadrul IGPR, cei de la DGA, Poliţia de Frontieră împreună cu trupele speciale ale Poliţiei Timiş și ale Jandarmeriei au descins, dimineața aceasta, la Depoul de locomotive al SN CFR SA din Timişoara, dar şi la alte peste 40 de adrese. Se acționează în cadrul unui dosar care anchetează activitatea unei grupării suspectate că de ani de zile fură combustibil. În fapt e vorba de aproximativ 22 de mecanici de locomotive care se pare că furau motorină cot la cot cu directorul Depoului, Cristian Jigaria, cu liderul de sindicat Ioan Boloș, cu sprijinul angajaţilor de la laboratorul de constatări fizico – chimice, dar şi dar și al unui agent de la Poliţia Transporturi Feroviare.

Oamenii legii au descins joi dimineața la depou dar și la locuințele celor implicați și, de asemenea, la sediul unei firme prin intermediul căreia se fura și se trafica mototina furată.

Ancheta DIICOT arată că gruparea era foarte bine organizată.  De ani de zile, motorina se fura instituțional: în momentul în care locomotivele veneau să se alimenteze acestea erau încărcate cu  o cantitate de motorină mai mică decât cea care era trecută în acte. Toţi cei care ar fi trebuit să verifice alimentările şi consumul confirmau cifrele măsluite. Cei de la laboratorul de constatări fizico – chimice transmiteau raportări fictive la București, pentru că la rândul lor își primeau partea. Surplusul de motorină era apoi scos din depou  de mecanicii de locomotivă cu bidoanele.

Anchetatorii au avut parte de o surpriză în timpul perchezițiilor de dimineață: hoții de motorină mai furau și printr-o instalație clandestină prin care au conectat o stație de benzină de pe strada Dunărea, din apropierea Gării de Nord, cu rezervoarele Depoului de locomotive, astfel că își alimentau direct mașinile, la pompă.

Prejudiciul estimat  până acum depășește un milion de euro, arată surse apropiate anchetei. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

Vom reveni cu amănunte.