Penurie de organe în China. Ce lege pregătește partidul
- Tudor Borcea
- 5 iulie 2020, 08:39
Autoritățile chineze pregătesc o nouă lege prin care regulile donarii de organe să fie modificate în favoarea atragerii de noi donatori.
După interzicerea, în 2015, a preluării din organe de la persoanele executate în această țară unde se aplică pedeapsa cu moartea, China se află în fața unei penurii de organe.
Astfel că autoritățile de la Beijing au în vedere o nouă lege privind schimbarea regulilor pentru donarea de organe pentru a atrage noi donatori.
Proiectul de lege publicat de ministerul chinez al Sănătății și supus dezbaterii opiniei publice, până la sfârșitul lunii iulie, prevede în special posibilitatea donării de organe de la rudele decedate.
Potrivit acestui proiect de lege, este ilegală recoltarea de organe de la minori pentru a combate fenomenul răpirii copiilor în acest scop.
Potrivit autorităților, legea are în vedere să pună capăt unei penurii de organe, deoarece China a încetat practica controversată de recoltare de organe de la persoane executate după o condamnare la moarte, în 2015.
O problemă majoră există. Și anume, obiceiurile chinezilor, care nu se schimbă. Sau se schimbă prea puțin.
Potrivit tradiției chineze, o persoană decedată trebuie înmormântată întreagă la trup și foarte puțini chinezi acceptă prelevarea de organe.
„Proiectul de lege nu introduce ideea consimțământului tacit, în cadrul căruia se presupune că orice persoană, fără aviz contrar, consimte la prelevarea organelor ei”, a declarat Wang Bing, avocat din Beijing specializat în chestiuni juridice medicale.
„Cu toate acestea, ar fi singura modalitate de a combate tabu-ul din jurul integrității corpului”, a spus el.
Proiectul de lege publicat miercuri prevede sancțiuni împotriva persoanelor și instituțiilor implicate în traficul de organe: amenzile pot crește de 10 ori mai mult decât profiturile obținute, iar medicii pot fi suspendați de la practică.
„Pedepsele există deja, dar spitalele continuă (...) să efectueze un număr mare de transplanturi fără ca nimeni să știe de unde provin organelle”, a declarat Matthew Robertson, cercetător la Universitatea Națională Australiană, specializat în erori medicale din China.
Țara asiatică a practicat chiar și „falsificarea sistematică” a datelor privind donarea de organe, potrivit unui studiu publicat în noiembrie în revista BMC Medical Ethics și care a cuprins perioada 2010-2016.
Limitat, numărul de donatori voluntari decedați a crescut, însă, într-un deceniu în China.
S-a trecut de la 34 (în 2010) la 6.316 (în 2018), potrivit agenției guvernamentale responsabile de alocarea organelor.
Deși, la nivelul întregii țări, aceste cifre sunt ca și inexistente.
China este acuzată în mod regulat de către membrii sectei Falun Gong, care este interzisă pe teritoriul chinez, că a efectuat prelevări forțate de organe de la membri sectei aflați în detenție.
Beijingul a negat întotdeauna cu fermitate aceste acuzații.