Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a avertizat că Europa trebuie să se pregătească mai bine pentru sezonul de toamnă și iarnă, pentru a evita o penurie de medicamente.
Nu este o noutate faptul că lunile mai reci pun presiune pe aprovizionarea cu medicamente, așa cum a fost demonstrat de iarna recentă, care a adus probleme deosebite pentru Europa. Infecțiile respiratorii au înregistrat o creștere semnificativă, iar cazurile de COVID-19 au continuat să apară, ceea ce a dus la o cerere crescută de antibiotice și analgezice.
Stella Kyriakides îndeamnă la măsuri preventive împotriva penuriei de medicamente
În sezonul rece trecut, UE s-a confruntat cu lipsa de amoxicilină, un antibiotic utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene. În prima reuniune oficială a nou-înființatei subcomisii pentru sănătate a Parlamentului European (SANT), șefa UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că această circumstanță trebuie evitată în următorii ani. Acesta a fost cel mai reprezentativ caz cu care UE s-a confruntat, iar măsurile preventive trebuie luate pentru a evita o astfel de situație în viitor.
„Trebuie să fim mai pregătiți pentru toamna și iarna viitoare”, a spus ea, asigurând parlamentarii că CE lucrează deja cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a asigura disponibilitatea antibioticelor cheie pentru anul viitor.
O modalitate de a atenua potențialele deficite ar putea fi prin stocarea cu Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA), a spus Kyriakides.
Ce este HERA și cu ce scop a fost înființată
După izbucnirea pandemiei de COVID-19, executivul UE a înființat HERA, o direcție generală, cu scopul de a preveni și răspunde rapid la urgențele de sănătate din viitor.
În timpul dezbaterii SANT, europarlamentarii au subliniat că statele membre și părțile interesate trebuie să continue să colaboreze pentru a aborda problemele de sănătate la nivelul UE.
„Trebuie să avem o abordare coordonată între statele membre și să folosim ceea ce am învățat din pandemie”, a declarat Stella Kyriakides subliniând că accesul la medicamente este o prioritate politică pentru că „nu pot exista cetățeni de primă clasă și de clasa a doua, în UE”, potrivit Euractiv.