Criza cerealelor. Bruxelles-ul încearcă să liniștească spiritele în Europa de Est
- Maria Dima
- 21 aprilie 2023, 12:58
Va fi suficient pentru a atenua tensiunile și pentru a rezolva dificultățile cu care se confruntă fermierii din Europa Centrală? Miercuri, 19 aprilie, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, le-a scris prim-miniștrilor Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei în legătură cu închiderea granițelor acestor cinci țări pentru produsele agricole din Ucraina.
Un aflux de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui exportate de Ucraina rămâne în aceste țări și scade veniturile fermierilor locali.
În acest context, miercuri după-amiază, vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis, s-a întâlnit cu reprezentanți ai acestor țări, precum și cu cei ai Ucrainei. În ciuda deciziei unilaterale a Varșoviei de a-și închide granițele pentru aproape toate produsele agricole ucrainene, luată sâmbătă, 15 aprilie, fără o consultare prealabilă cu Kievul sau cu Bruxelles-ul, urmată rapid de Budapesta, Bratislava și Sofia, Comisia a preferat să închidă ochii. Nu va fi vorba despre sancționarea acestor țări, în ciuda nerespectării dreptului comercial european, o competență exclusivă a Bruxelles-ului, scrie lemonde.fr.
Ursula von der Leyen propune o „abordare europeană comună” în cazul problemelor apărute în cazul acestor cinci țări, păstrând în același timp ușa deschisă către Kiev și produsele sale. „Măsurile unilaterale pot folosi doar adversarilor Ucrainei și ele nu trebuie să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a dat asigurări președintele.
Scăderea prețurilor
Executivul comunitar, care a eliberat deja 56,3 milioane de euro la începutul lunii aprilie pentru cei mai afectați fermieri din Polonia, Bulgaria și România, lucrează la un al doilea pachet de ajutor, de data aceasta de 100 de milioane de euro. Mai mult, a adăugat doamna von der Leyen, „exporturile Ucrainei ar trebui să continue să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv în țările în curs de dezvoltare”. Bruxelles-ul propune activarea unei măsuri de salvgardare care să permită țărilor vecine sau din apropierea Ucrainei să nu accepte cereale pentru propria lor piață și pur și simplu să le lase să tranziteze.
Marți seara, înainte de sosirea propunerii de la Bruxelles, Polonia și Ucraina găsiseră un aranjament care să permită tranzitul cerealelor prin țară. Silozurile poloneze sunt saturate cu grâu din Ucraina, ceea ce a provocat o scădere drastică a prețurilor și furia fermierilor locali. Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a salutat găsirea unui mecanism „prin care mărfurile vor tranzita țara noastră și astfel nicio tonă de grâu /ucrainean/ nu va rămâne în Polonia”. De asemenea, Comisia Europeană este de acord să efectueze investigații privind calitatea anumitor produse agricole importate și efectul acestora asupra pieței locale.
Interdicția poloneză de import a unei liste foarte extinse de produse agricole ucrainene, de la fructe și legume la carne, lapte, ouă și miere, pare să fie încă în vigoare, cel puțin până la sfârșitul lunii iunie. Această decizie este o lovitură pentru micii producători ucraineni, ale căror produse au fost importate de multe supermarketuri poloneze încă de la începutul războiului.
Probleme logistice
Cu șase luni înainte de alegerile generale din Polonia, chestiunea cerealelor ucrainene devenise o problemă politică majoră pentru majoritatea conservatoare aflată la putere, care se bazează în mare măsură pe electoratul rural. Prețul unei tone de grâu a scăzut de la 390 de euro la 190 de euro în decurs de câteva luni, provocând numeroase tensiuni sociale și blocaje în centrul orașului organizate de sindicatele fermierilor.
Dacă aceste cereale rămân în țările din Europa Centrală, acest lucru se datorează în principal problemelor logistice. Odată cu blocada porturilor de la Marea Neagră la începutul războiului, Bruxelles-ul a creat și a finanțat„rute de solidaritate” pentru exportul produselor ucrainene. În câteva săptămâni au fost reparate căi rutiere și ferate și a fost adaptat traficul pe Dunăre, dar toate aceste ajustări nu au redus suficient costurile de transport. „Aceste costuri reprezintă 40% din prețul produselor agricole, față de 10% când cerealele erau exportate de marile nave de marfă”, se spune în raportul Comisiei. Chiar dacă acordul dintre Rusia și Ucraina permite o parte din exportul de cereale ucrainene, volumul este încă insuficient.
Mai scump de transportat, cerealele sunt, așadar, depozitate mult timp în țările vecine, saturând silozurile și modificând prețurile de pe piețele locale, în timp ce prețurile în alte părți ale lumii cresc. Cu trei luni înainte de următoarea recoltă, Polonia are încă un excedent de 8 până la 9 milioane de tone de cereale în stocuri.
Produsele agricole ucrainene au fost importate în țările Uniunii Europene fără taxe vamale începând cu primăvara lui 2022, ceea ce a permis țării să exporte aproximativ 31,5 milioane de tone de cereale anul trecut, aducând Kievului 26 de miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei. Bruxelles vrea să prelungească această măsură cu un an pentru a sprijini economia ucraineană. De data aceasta, avertizează doamna von der Leyen, „propunerea de extindere a acestei măsuri de liber schimb include deja un mecanism de salvgardare” care poate fi activat foarte rapid, în cazul destabilizării pieței odată cu pătrunderea pe piață a produselor ucrainene. (Rador)