Pentru unii UE pare deja istorie! Ungaria vrea să se dezvolte după modelul asiatic!

Pentru unii UE pare deja istorie! Ungaria vrea să se dezvolte după modelul asiatic!

După pandemie, lumea s-ar putea schimba mai repede și mai profund decât suntem pregătiți să acceptăm. E și motivul pentru care liderii cu viziune din întreaga lume au început să creioneze planuri alternative de dezvoltare pentru propriile țări. Aflată de mai multă vreme într-un război fățiș cu instituțiile europene, Ungaria nu face excepție. Se vorbește din ce în ce mai intens despre dorința Budapestei de a construi un model de dezvoltare asemănător celui din Singapore, fără a mai menționa dacă acest proiect se va pune în aplicare în interiorul Uniunii Europene sau în afara ei Iată ce scrie Magyar Nemzet:

Un model social nu poate fi copiat în întregime, astfel că Ungaria trebuie să înţeleagă esenţa succesului Singapore, ba mai mult, să reconstruiască acest model în Europa.

Esenţa succesului singaporez este rezumată de preşedintele băncii prin faptul că Singapore a construit într-un loc geografic special un centru logistic de economie mondială, pe care l-a dezvoltat continuu, astfel că a devenit tot mai atractiv şi, în final, de neevitat pentru capitalul străin şi pentru actorii principali din domeniul tehnologiei şi al comerţului.

Secretul secretelor este că, deşi au avut loc diferite crize, reţeta modelului singaporez nu a fost modificată, au fost aduse îmbunătăţiri, dar nu şi schimbări, de exemplu, la patru, la opt sau la zece ani, a subliniat György Matolcsy.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În decurs de 25 de ani, la sfârşitul anilor 1980, Singapore a reuşit să se alinieze lângă ţările dezvoltate, iar noi abia în ultimii zece ani ne-am dat seama de această direcţie.

Merită să ne raportăm faţă de deceniul anilor 2020 ca la o reluare a proceselor. În funcţionarea noastră, a Ungariei, trebuie să schimbăm cel puţin tot atât cât vom păstra din ultimii 30 de ani", a mai menţionat în textul său preşedintele băncii ungare, care a adăugat: ”Modelul de succes al orașului Singapore trebuie să fie busola schimbării, desigur, cu caracteristici europene sau chiar central-europene.

Aşa cum se poate exploata situaţia geografică, la fel se poate exploata şi celălalt secret al modelului. Ţările V4, printre care şi Ungaria, depun eforturi necontenite pentru îmbunătăţirea funcţionării lor, repectiv a tuturor factorilor ce ţin de competitivitate, astfel că pot deveni unul din cei mai atractivi magneţi ai Europei din punct de vedere financiar, al capitalului, tehnologiei, comerţului şi al calităţii vieţii. Aceasta este viziunea noastră chiar şi azi, numai că încă nu am inclus printre mijloace o parte importantă a modelului de succes al Singapore.